День пам’яті Героїв Небесної сотні: 12-годинний спецпроект на Суспільному

День пам’яті Героїв Небесної сотні: 12-годинний спецпроект на Суспільному

18 лют. 2019

20 лютого на всіх телеканалах Суспільного стартує спеціальний ефір до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні. Упродовж усього дня, із 9:30 до 21:00, без перерв на рекламу на Суспільних телеканалах UA: ПЕРШИЙUA: КУЛЬТУРАUA: КРИМ, а також в ефірі всіх телеканалів регіональних філій Суспільного виходитимуть студійні програми та включення з регіонів, столичних пам’ятних місць і з-за кордону, прямі трансляції офіційних заходів та документальні стрічки про трагічні дні 2014 року.

О 12:00 усі телеканали Суспільного мовлення вшанують пам’ять Героїв Небесної сотні хвилиною мовчання.

"Це вже п’ята річниця загибелі Небесної сотні. Трагічні події на Майдані тоді змінили шлях України, змінили всіх нас. У спецпроекті Суспільного в цей день ми хочемо не просто згадати наших полеглих, наших героїв, а й обговорити, чи достатньо ми змінити країну, щоб такого більше ніколи не повторилося. Чи навчилися ми діяти згуртовано, відповідально, рішуче, коли треба захистити свої свободу та гідність? Присвятімо цей день пам’яті й осмисленню, щиро оцінимо здобутки та втрати. Ці спеціальні ефіри транслюватимуть усі телеканали Суспільного. Це наша шана героям Небесної сотні", — сказав голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія.

Спецпроект "День пам’яті Героїв Небесної сотні" — це 12-годинний прямоефірний марафон, що складатиметься з кількох тематичних блоків, у яких Суспільний мовник висвітлить усе, що стосується, напевно, найважливішої для сучасної України пам’ятної дати.

У першому блоці Суспільне нагадає хронологію подій зими 2014 року. Під час включень із майдану Незалежності в Києві будуть реконструйовані найважливіші події Революції Гідності. У включеннях із регіональних філій Суспільного мова йтиме про Революцію Гідності в регіонах, де відбувалися такі ж драматичні події, як і в столиці країни. Крім того, Суспільне висвітлить тему Майдану за кордоном під час включень від закордонних спікерів. Ведучі — Данило Мокрик та Ольга Сніцарчук.

У розмовних студіях, які вестиме один із засновників і ведучий "Громадського радіо" Андрій Куликов, говоритимуть про важливі сьогодні питання. Про фіксацію Революції Гідності говоритимуть документалісти й фотографи, які працювали під час революції. Також ітиметься про те, яким Майдан є сьогодні в підручниках історії і як говорити про революцію з дітьми — із тими, хто ще не досяг свідомого віку в той час, коли відбувалася Революція Гідності, але вже зараз змінює ту країну, якою Україна стала після революції. Окрему увагу ведучий та гості приділять злочинам Майдану: чи достатньо вони розслідувані й чи можемо ми відзначати цей день без докорів сумління.

"П’ята річниця Дня пам’яті героїв Небесної сотні — це така собі риска, спільний знаменник для всієї України, якою вона є сьогодні, — підкреслює виконавчий продюсер Суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА Лук’ян Галкін. — І направду це не тільки пам’ятна дата, це день, коли ми ставимо питання собі й хочемо поставити його глядачам, це питання відповідальності, яку ми несемо за той свідомий вибір, котрий зробили п’ять років тому, і що з того свідомого вибору було реалізовано за цей час, а що, на жаль, лишилося десь за бортом сучасної України”.

Команда Суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА підготувала короткометражний документальний фільм "5 портретів Майдану", у якому події 2014 року звучатимуть у контексті 2019-го. П’ять різних аспектів Революції Гідності будуть висвітлені крізь історії п’ятьох героїв: журналіста Богдана Кутєпова, художниці Лесі Хоменко, перформерки Алевтини Кахідзе, художника Максима Вегери та автора VR-реконструкції подій на Майдані Олексія Фурмана.

Також у цей день, приблизно о 17:00, у межах спецпроекту відбудеться включення наживо із засідання Радбезу ООН, де Президент України Петро Порошенко робитиме доповідь про окуповані території України.

Стежте за уточненнями в програмі передач на UA: ПЕРШИЙUA: КУЛЬТУРАUA: КРИМ та сайтах регіональних філій Суспільного.