Суспільне розпочинає навчання для мешканців громад: хто тренери проєкту

Суспільне розпочинає навчання для мешканців громад: хто тренери проєкту

26 лис. 2021

Наступного тижня стартує навчання від Академії суспільного мовлення для мешканців громад Харківщини, Сумщини та Чернігівщини, які попередньо зголосилися долучитися до проєкту розбудови гіперлокальної мережі Суспільного. 

Зі 176 заявок команда мовника обрала 90 учасників, які опанують основи універсальної журналістики впродовж грудня 2021 – січня 2022 року. 

Читайте також: Громадські організації підтримують Суспільне мовлення

«Нам вдалося залучити чимало учасників, а в результаті аналізу — відібрати найбільш вмотивованих. Вірю, що після завершення навчання команда Суспільного в регіонах отримає потужну підмогу», — розповіла координаторка проєкту Ганна Рожкова.

Навчання відбудеться у два етапи: у грудні — дистанційні онлайн-тренінги, у січні — менторська підтримка, де учасники зможуть створювати власні матеріали та допрацьовувати їх спільно з тренерами. Ними стануть:

  • Азад Сафаров, журналіст і документаліст із досвідом роботи на Deutsche Welle; розповість про розробку теми та підготовку до знімань;
  • Олексій Набожняк, журналіст, старший викладач Могилянської школи журналістики і тренер StopFake; навчатиме фактчекінгу та як протидіяти дезінформації;
  • Ірина Цибух, менеджерка проєктів на Суспільному, медіатренерка; розповість про стандарти журналістики; 
  • Ангеліна Карякіна, генпродюсерка інформаційного мовлення Суспільного; познайомить учасників з конвергентною журналістикою;
  • Анна Цигима, режисерка документальних фільмів із досвідом роботи на Громадському; навчатиме основ зйомки та монтажу. 

Читайте також: Наскільки важливий суспільний мовник в Україні — Світлана Остапа

«Ми обирали тренерів серед колег, з якими працювали раніше, і які поділяють цінності Суспільного, зокрема у виробництві якісного контенту. Серед тренерів курсу — експерти з провідних українських медіа та організацій, дотичних до медіа. Радіємо, що і колеги з Суспільного долучаються до тренерської роботи під час проєкту і також ділитимуться досвідом, — розповіла кураторка навчальних програм Академії суспільного мовлення Ярослава Камінська. — Протягом грудня учасники отримають знання з аспектів виробництва якісного контенту і вже в січні, під пильним менторським наглядом наших тренерів, зможуть готувати свої матеріали. Навчання відбуватиметься онлайн з активною взаємодією тренерів та учасників».

Читайте також: Регіональні телеканали Суспільного об’єднали зусилля з локальними медіа задля інформування про пандемію

Нагадаємо, Суспільний мовник розбудовує гіперлокальну мережу універсальних журналістів, які працюватимуть на рівні об’єднаних територіальних громад. Мета — розповідати більше історій про віддалені містечка й села, проблеми чи досягнення тамтешніх мешканців. 

Пілотними у проєкті, який реалізується за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, сталим Сумщина, Чернігівщина та Харківщина. Упродовж вересня-жовтня команда Суспільного відвідала 30 громад цих областей, де запрошувала реєструватися усіх, хто любить чи хоче навчитися працювати з інформацією. Найкращі випускники навчань отримають роботу на Суспільному.

Нагадаємо, телеканал UA: СУМИ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитись Суспільне UA: СУМИ можна в ефірі та онлайн на сайті

Оперативні новини від Суспільне Суми шукайте на діджитал-платформах:  

o    Суспільне│Новини

o    фейсбук-сторінці

o    інстаграм-сторінці; 

o    ютуб-каналі; 

o    телеграм-каналі; 

o    вайбер-каналі.