Політичне ток-шоу

Політичне ток-шоу "Зворотний відлік" — головна дискусія країни на Суспільному

27 лют. 2019

Суспільний мовник готує політичне ток-шоу з кандидатами в президенти України, завданням якого є дати можливість людям зробити усвідомлений вибір.

З 18 березня щопонеділка, щосереди та щоп’ятниці в ефірі UA: ПЕРШИЙ і двадцяти чотирьох регіональних телеканалів Суспільного вісімнадцять ТОП-кандидатів на пост Президента матимуть змогу презентувати свої стратегії та відповісти на запитання експертів, політичних суперників і громадян.

Суспільне пропонує незалежну платформу для обговорення: рівні умови для всіх учасників, можливість вислухати позиції й програми кандидатів, дізнатися їхній план дій, почути відповіді на запитання, які стосуються повноважень президента, а саме: "Національна безпека", "Зовнішня політика" та "Законодавчі ініціативи", а також дізнатися, у яких сферах громадяни очікують змін від президента.

"За 32 дні українці мають зробити важливий вибір, від якого залежатиме, куди наша країна рухається далі, що ми заявимо про себе на міжнародній арені, як будемо захищати свою незалежність і безпеку. Саме тому "Зворотний відлік" — це головна дискусія країни. У цьому ток-шоу ми як суспільний мовник прагнемо забезпечити незалежну дискусію між кандидатами, щоб подальший вибір громадян був свідомий, обдуманий та зроблений з огляду на всі альтернативи", — сказав голова правління Суспільного Зураб Аласанія.

Запрошення на ефір одержать 18 кандидатів, які матимуть найбільші рейтинги за версією провідних соціологічних служб. У кожен випуск буде запрошено по три кандидати, найближчі між собою за рейтингом.

Формат дискусії — дебати з елементами шоу. Кандидати відповідатимуть на запитання ведучих, експертів, одне одного та від аудиторії, зокрема й зібрані журналістами Суспільного з усіх регіонів країни.

"Усі ми знаємо, як політики відповідають на запитання: ти в нього питаєш, ким він зробить генпрокурора, а він тобі відповідає: "Газ буде в 16 разів дешевший". Тому смисловий стрижень шоу — одержати відповіді на поставлені запитання. У нас достатньо суворі правила та регламент. 30 секунд — на запитання, 60 секунд — на відповідь. Стежити за чітким дотриманням правил дискусії будуть наші ведучі Мирослава Барчук та Павло Казарін. Ідеальні кандидатури, я в захваті від їхніх компетенцій", — розповіла Тетяна Кисельчук, генеральна продюсерка Суспільного мовника, відповідальна за проект "Зворотний відлік".

"Ведучі в цьому проекті — модератори дискусії. Комунікатори з людським обличчям, — зауважила ведуча Мирослава Барчук. — Проект "Зворотний відлік" перш за все цікавий для мене професійно. Я вважаю, що цей формат надзвичайно важливий в Україні, де комунікація "суспільство-політик" є переважно непрямою й часто несправжньою, підміненою. "Зворотний відлік" — нагода почути не просто монологи кандидатів у президенти, прописані в штабах, а побачити їх у гострій дискусії з опонентами. Для мене це проект-маркер, який покаже політичну культуру кожного учасника. Чесність і рішучість обстоювати позицію. Так само відмова кандидата брати участь у цьому проекті стане для мене важливим індикатором".

Згідно з правилами програми, якщо хтось із запланованої трійки кандидатів не приходить, то його час "згорає", а час ефіру скорочується. Наразі відбуваються перемовини з імовірними учасниками.

"Амбіція цього проекту — зробити хорошу якісну розмову про політику, у якій буде максимум "ток" і мінімум "шоу". Якщо доведеться пожертвувати хайпом на догоду змісту — що ж, значить, так тому й бути, — сказав ведучий "Зворотного відліку" Павло Казарін. — Дебати між кандидатами нагадують боксерський матч, у якому роль ведучого на кшталт ролі рефері — стежити за таймінгом і тим, щоб суперники не били одне одного нижче пояса. Ми свідомо не хочемо влаштовувати реслінг — той самий, у якому рефері й сам за бажання може "наваляти" бійцям. Побажайте нам витримки — вона нам точно стане в пригоді".

За інформацією від команди проекту, не всі кандидати готові до відкритої дискусії, де потрібно наживо пояснювати й вміти захищати свою думку. Однак продюсери шоу підкреслюють, що не прийти на політичну дискусію — це втратити свого виборця.

"Якщо ви уважно спостерігаєте за передвиборчою соціологією, то помітили, що майже 20% виборців або ще не визначилися, або ще не вирішили, чи підуть на вибори. Це величезна кількість голосів. Я б радила штабам тричі подумати. Хіба що кандидатам є, що приховувати. Але чи потрібен українцям такий президент? — каже Тетяна Кисельчук. — Мені, як у громадянці України, країні, у якій іде війна, не імпонує претендент на пост головнокомандувача, який боїться публічної дискусії".

Регіональні канали Суспільного не просто транслюватимуть шоу "Зворотний відлік", а безпосередньо беруть участь у його створенні. Кожна регіональна філія в межах флешмобу "100 запитань кандидату в президенти" наразі записує відеозвернення від громадян з усіх куточків нашої країни. Кандидат у президенти зможе сам обрати регіон на інтерактивній карті та відповідатиме на запитання від його мешканців.

"Це прості люди з вулиці з болючими для них запитаннями, часто — про пенсії, тарифи, медицину. Я підкреслюю, що ці запитання можуть не стосуватися повноважень президента, але якщо ви вже збираєтеся керувати країною впродовж наступних п’яти років — будь ласка, поясніть людям, як їм вирішити їхні проблеми", — каже генпродюсерка.

У передвиборчий період місія Суспільного полягає в тому, щоб пояснити людям, що кожен голос важливий і саме вибори — це найважливіший прояв і водночас гарантія свободи. Завдання політичного ток-шоу "Зворотний відлік" — дати можливість людям зробити усвідомлений вибір, максимально поінформувавши їх.

Суспільний мовник готує ефір так, аби це важливе ток-шоу було доступне всім зацікавленим громадянам: на всіх платформах, для всіх глядачів і слухачів.

"Українці зможуть дивитися нас не лише на UA: ПЕРШИЙ (хоча, безперечно, це флагманський канал Суспільного), ви також зможете дивитися нас на 24 регіональних каналах та слухати на UA: Українське радіо. Також уперше в історії в нас буде синхронний переклад у прямому ефірі (2,5 години) на кримськотатарську на телеканалі UA: КРИМ. Також ви будете мати змогу дивитися нас англійською (та, звісно, українською) на Youtube-каналі. На телебаченні — українською із сурдоперекладом", — розповіла генпродюсерка Суспільного Тетяна Кисельчук.

Ток-шоу "Зворотний відлік" можна буде слухати на Українському радіо з коментарями радіоведучих. Попередній час виходу шоу – 18:30, одразу після новин.

"Багато людей буде їхати в цей час із роботи, і для автомобілістів важливо мати змогу нічого не пропустити. Працюємо за стратегією Суспільного від Зураба Аласанії: "Контент іде за споживачем", — додала генпродюсерка. — Якщо у вас машини немає, і ви, як я, їздите громадським транспортом — можна дивитися у фейсбуці або слухати додаток suspilne.radio".

Упродовж ефірів буде відкрите телефонне та онлайнове голосування, тому глядачі й слухачі зможуть підтримати того чи того кандидата.

Суспільне в цьому проекті підтримує багато партнерів. Vox Check надаватиме фактологічний аналіз сказаного кандидатами під час прямого ефіру. Виборча Рада UA та Національна бізнес-коаліція долучаться як експерти з різних галузей, а також від ГО "Фундація Суспільність" буде організований кампус — майданчик, де студенти поставлять кандидатам запитання, які хвилюють молодь.

*Проект створено в межах "Медійної програми в Україні", яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і виконує міжнародна організація Internews.