Кореспондент UA: СУМИ видав книжку про оборону Мар’їнки й представить її на

Кореспондент UA: СУМИ видав книжку про оборону Мар’їнки й представить її на "Книжковому Арсеналі"

11 кві. 2019

Кореспондент новин UA: СУМИ Ігор Стрельцов презентував книжку "Щоденник "Андерсена". Вона розповідає про українську митницю та оборону Мар’їнки, а також зачіпає тему життя дітей з інвалідністю. Автор присвятив книжку пам’яті свого сина.

"Коли пишуть щоденник? Коли є що сказати, коли не можеш не говорити. І навіть коли говорити вже не можеш. Тому що тебе вже немає. Ти став янголом-охоронцем. Але душа, як і раніше, болить,  щоденник пишеться. І дитина дала тобі ім’я  "Андерсен". Хоч усе розказане  зовсім не казка…" — ідеться в анотації.

Працювати над книжкою Ігор Стрельцов почав 9 років тому. Він хотів написати про проблеми сімей, які мають дітей з інвалідністю, адже й сам виховував сина з ДЦП. Пізніше зосередився ще на одній темі — контроль Росії над українськими державними органами, зокрема й митними. Оскільки автор до того 15 років пропрацював на митниці, то про цю проблему знає не з чуток.

У 2013 році Ігор Стрельцов закінчив рукопис "Російський контроль", того ж року помер його син та почалася Революція гідності. Як говорить сам журналіст, війна та революція врятували його від божевілля. Він почав їздити на Майдан, а потім і на схід країни. Там як режисер зняв документальний фільм "Сталкери зони АТО".

Згодом Ігор Стрельцов повернувся до рукопису, вирішив доповнити його сучасними подіями й почав шукати цікавих героїв. Ними стали сумчани — бійці Андрій Коробка та Олександр Заяць, які брали участь в обороні Мар’їнки, а також дружина одного з них, волонтерка Вікторія Коробка. За словами автора, "Щоденник "Андерсена" — це історія про любов, підтримку й вірність. Книжка художня, проте написана на основі реальних подій.

"Ця книжка — це щоденник, який написала дитина, спілкуючись зі своїм другом, якого вже немає. Я хотів розповісти, по-перше, про тих хлопців, які не побоялися смерті, наші звичайні хлопці, не військові, пішли захищати не тільки себе, а й всіх нас. Хотів розповісти про те, як живе митниця. І звісно, я хотів порушити проблему дітей з інвалідністю, їхніх родин, із чим вони стикаються. Маю на увазі їхню ізольованість у цьому суспільстві, байдужість людей. Хотів показати, які вони супермени", — каже Ігор Стрельцов.

Це друга книжка автора. У 2009 році він видав поему про долю українського льотчика Івана Даценка "На крилах долі".

"Щоденник "Андерсена" видавництва "Фоліо" входить до серії "Військові щоденники".

Наприкінці травня Ігор Стрельцов представить "Щоденник "Андерсена" на "Книжковому Арсеналі", який проходитиме в Києві з 22 по 26 травня.