Спецпроекти Суспільного до Дня пам’яті та примирення й Дня перемоги над нацизмом на UA: СУМИ

Спецпроекти Суспільного до Дня пам’яті та примирення й Дня перемоги над нацизмом на UA: СУМИ

8 тра. 2019

З 2014 року Україна вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні 8 травня, у день капітуляції нацистської Німеччини. Урочистості також традиційно продовжуються 9 травня. Суспільний мовник готує низку спецпроектів до Дня пам’яті та примирення й Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

8 травня

О 12:00 усі телеканали Суспільного мовлення вшанують пам’ять загиблих у Другій світовій війні хвилиною мовчання.

О 21:50 UA: СУМИ транслюватиме спецпроект до Дня пам’яті та примирення "Ніколи знову". Доктор історичних наук Юрій Шаповал і публіцист, професор УКУ Ярослав Грицак у студії обговорюватимуть національний вимір Другої світової війни, готовність українців диференціювати День перемоги й День пам’яті та примирення.

У межах спецпроекту відбудеться прем’єра документального фільму виробництва Суспільного "Примирення з перемогою" (режисер — Владислав Васильченко). Знімальна група мандрувала українськими містами, аби дізнатися, як люди сприймають 8 травня, що знають про цю дату, чи готові переосмислювати День перемоги радянського зразка з огляду на сьогодення. Стрічка містить коментарі експертів (голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича й старшої наукової співробітниці Інституту історії України Національної академії наук України Тетяни Пастушенко), а також інтерв’ю з мешканцями Дніпра, Краматорська, Одеси, Києва, Урзуфа, Чабанки й Тернополя.

9 травня

Також в ефірі телеканалу Суспільного мовника UA: СУМИ транслюватиметься художня стрічка німецького кінорежисера Олівера Гіршбігеля "Підірвати Гітлера", що розповідає про тесляра-антифашиста Георга Ельзера, який намагався вбити Адольфа Гітлера. Прем’єра фільму відбулася 2015 року на Берлінському кінофестивалі. Показу передуватиме коментар Лук’яна Галкіна: кінознавець аналізуватиме зображення Гітлера в масовій культурі. Дивіться о 20:50 на UA: СУМИ.