«Ранки» дисциплінують і доводять, що ти можеш усе» — Христина Бондаренко з команди UA: СУМИ

«Ранки» дисциплінують і доводять, що ти можеш усе» — Христина Бондаренко з команди UA: СУМИ

27 вер. 2019

Лінійна продюсерка й ведуча ранкового шоу на UA: СУМИ Христина Бондаренко щоранку заряджає містян гарним настроєм. Завдяки їй глядачі дізнаються про цікаві події та лайфхаки, знайомляться з непересічними гостями й вирушають у віртуальні подорожі.

 

Як з’явилося бажання стати журналісткою

-      У десятому класі я взяла ручку й написала в блокноті аж одне речення (щоправда, не пам’ятаю яке) — і подумала: «А може, Христині Бондаренко стати журналісткою?» Але швидко забула про цю ідею. Адже в школі марила хореографією і саме з нею хотіла пов’язати життя. А в кінці випускного класу взагалі подумувала, чи не стати мені хіміком, адже дуже любила цей предмет. Далі були муки вибору. Батьки ніяк на нього не впливали, тому це було самостійне свідоме рішення. Просто однієї миті я вирішила, що саме в журналістиці зможу розкрити увесь свій творчий потенціал. Сьогодні жартую, що я плюс журналістика — така собі трагікомедія, але обов’язково із хепі-ендом.

Де вивчала журналістику

-      Закінчила кафедру журналістики й філології Сумського державного університету. Маю ступінь магістра. Одним словом — серйозна людина! Працювати почала на третьому курсі вишу, тож у більшості випадків — училася на своїх помилках, а їх було сотні. Але це круто, адже це неабияк зміцнило мій характер.

 

Якою була перша робота за фахом

-      Телеканал UA: СУМИ — моє перше місце роботи. Мій перший сюжет, мій перший ефір і таке інше. Але тоді це була Сумська ОДТРК. Пам’ятаю, як у дев’ятнадцять років прийшла влаштовуватися на роботу, правду кажучи, мріяла потрапити на радіо, але моя одногрупниця та майбутня колега, яка вже працювала тут, подивилася на мене й сказала: «Тебе мають не тільки чути, а ще й бачити» — і відвела мене до кабінету головного редактора ТБ. Тоді й почалася багатосерійна сага. Спочатку я працювала новинною журналісткою, і це для мене було нестерпно. Мені нікуди було «виплеснути» свою енергію та креатив. І тоді в моєму житті з’явилися перші програми: культурний тижневик та ранкове шоу «На часі: ранок». За ці шість років спробувала себе в різних темах. Була культурною, смішною, аналітичною. І дійшла висновку: якщо самій не створювати собі гойдалок і не експериментувати — залишишся на одному місці й будеш у цьому звинувачувати всіх довкола, окрім себе. Сьогодні багато знайомих запитують мене, як можна стільки часу сидіти на одному місці. Відповідь проста: я не сиджу. Постійно щось створюю, тому моє життя — подеколи цікаве, подеколи нестерпне, але нетипове — на сто відсотків.

Які можливості відкрило UA: Суспільне мовлення

-      Я за будь-які реформи, якщо вони не знищують авторства, поважають творчість і здоровий глузд. Ми вийшли на новий рівень у плані діджитал, тепер можемо бачити фідбек від глядачів. На Суспільному я знайшла свою головну й найулюбленішу нішу — тревел-шоу. Перше шоу такого формату з’явилося 2016 року. Тоді якось усе йшло не за планом, і я шукала варіант повного перезавантаження. Так народилося тревел-шоу «Сільські мандри». Це був найкумедніший і найважчий експеримент у моєму житті. Дитина асфальту, яка взагалі не знала, що таке пасти корів, годувати курей, керувати трактором чи мотоблоком — вирішила спробувати. Це було незабутньо, особливо для героїв нашого проєкту, котрі все це терпіли. А потім у моєму житті з’явилася програма «Сумщина Incognita» про легенди, міфи й цікаві історії, пов’язані із Сумщиною. Сьогодні цей проєкт трансформувався в рубрику для ранкового шоу «Тобі — зі мною». На Суспільному я стала лінійною продюсеркою і відповідальною за ранкове мовлення. І зрештою, вирішила повернутися до того, із чого власне й починала свою телевізійну кар’єру — до ранкових ефірів у ролі ведучої.

Як працювати в ранковому шоу

-      Програма «На часі: ранок» — велика робота, якою щодня займається наша команда. Адже підготувати дві години прямого ефіру, який зможе зацікавити — непроста річ. Тому кожен вносить до ефіру щось своє. Я люблю нашу команду й цей проєкт, бо ж із нього свого часу починала журналістську кар’єру. Саме такою, якою її бачила я. Звісно, за ці роки проєкт докорінно змінився: від студії та ведучих — до формату й наповнення. І повертатися до оновленого проєкту оновленою — круто. У студії я почуваюся як вдома. Тут є і любов, і драма, і сварки, і зміни. На краще. Усе як вдома. А ще — ранки дисциплінують і доводять, що ти можеш усе. Адже прокинутися о п’ятій — неабияке вміння. Останні два роки ми практикуємо виїзний формат до Дня міста. Тоді студію змінюємо на центр Сум, і все відбувається на очах у наших глядачів. Вони стають частиною нашого ефіру — і це круто.

 

Чи залишається вільний час

-      Вільного часу мало, а коли він є — іноді хочеться просто прийти й впасти. А потім ти згадуєш, що потрібно ще готувати вечерю — і в тебе з’являється друге дихання. Якщо є можливість кудись поїхати — завжди нею користуюся та поєдную приємне з корисним. Адже привожу з кожної подорожі репортаж. Нещодавно, наприклад, повернулася з Карпат. Гори мене надихають. А ще люблю мандрувати Сумщиною. Це швидке розвантаження, для якого потрібно не так багато. Ну й звісно — книжки, фільми в компанії найрідніших.

Як близькі ставляться до роботи

-      У мене невелике коло спілкування. Це найрідніші люди, перевірені в найрізноманітніших ситуаціях. Моя сім’я, мій коханий. Вони підтримують усі мої починання й постійно кажуть, що я можу ще більше, ще крутіше. Вони — мій стимул рухатися далі. Без них я б уже давно зупинилася й склала руки, адже легко не буває ніколи, якщо ти справді хочеш робити щось значуще й потрібне.

Про що плани та мрії

-      Цього літа втілилася в життя одна моя мрія — разом із командою ми зробили новеньку ранкову студію. Тепер повертатися туди завжди приємно, адже ти знаєш, що це ви робили своїми руками. Звісно, хочеться більше камер, більше технічного забезпечення, що дасть більше можливостей для розвитку ранкового проєкту. Але головне, аби творчість і бажання створювати нікуди не зникали. Я — за нові ідеї і нові формати. Тому в найближчому майбутньому в планах — робити виїзні ефіри й масштабні спецпроєкти частіше та якісніше. Адже це не тільки шалені емоції для ведучих і всієї команди, а ще й можливість для містян побачити, як створюють ранкове шоу, наживо.