Проблеми, озвучені в фільмі «Сто років ізоляції», обговорять на UA: СУМИ

Проблеми, озвучені в фільмі «Сто років ізоляції», обговорять на UA: СУМИ

13 лип. 2020

У понеділок, 13 липня, о 18:00 UA: СУМИ та о 19:00 UA: КРИМ покажуть фільм-розслідування «Сто років ізоляції». Після стрічки, о 19:20, на UA: СУМИ вийде спецефір програми «Тема дня», присвячений проблемам психіатрії на Сумщині 

Читайте також: 20 нових проєктів для регіонального мовлення Суспільного запущені у виробництво

«Темою функціонування мережі профільних лікарень для психічно хворих Суспільне Суми займається вже декілька років. Ще у 2010 Сумщина відзначилась будівництвом  нового профільного психо-неврологічного диспансеру. Але і у  2017 хворих туди не перевели, натомість у спеціально обладнані для утримання таких пацієнтів приміщення переселились відділення обласної лікарні. Ще на етапі планів такого перепрофілювання суспільний регіональний мовник разом з активними батьками таких хворих зініціювали громадське обговорення ясно що йшлося про доцільність і справедливість. На відверту розмову навіть вдалося витягти чиновників, але рішення все ж було прийняте на користь переважної більшості, яка користується послугами обласної лікарні. Психічні хворі меншина, яка до того ж неспроможна самостійно відстоювати свої права. Прикро констатувати, що фактів несправедливості і навіть жорстокого поводження за ці роки на Сумщині додалося. Натомість додалося і розголосу. Віримо в зміни і продовжуємо робити свою роботу - показувати і розказувати про реалії», — розповідає продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

«Сто років ізоляції» — фільм-розслідування команди Суспільного. Прем’єра на UA: ПЕРШИЙ відбулася 30 червня. Стрічка показує зсередини систему психіатричних лікарень і психоневрологічних інтернатів. Журналісти викривають головну причину тривалого перебування пацієнтів у психіатричних лікарнях.