«Голос громад» у Сумах: експерти обговорять найгостріші проблеми регіону

«Голос громад» у Сумах: експерти обговорять найгостріші проблеми регіону

18 лис. 2020

У Сумах відбудуться дискусійні зустрічі громадських експертів у рамках проєкту «Голос громад». 

«Голос громад» — це спільний проєкт UA: Суспільне мовлення та DW Akademie, провідної німецької організації з медіарозвитку. Метою проєкту є визначення сфер суспільного життя  регіону, які потребують додаткової уваги Сумської філії Суспільного мовника.  До дискусій запрошують активістів різних громадських організацій регіону. За їх участю організатори за мету сформувати перелік головних викликів, що постануть перед регіоном в найближчому майбутньому.  

«Суспільний мовник — це той майданчик, де можна зібратися і обговорити важливі для суспільства питання. Ми не залежимо від політиків чи бізнесу, працюємо в інтересах наших громадян. Проєкт «Голос громад» — це можливість для громадських активістів привернути увагу до проблем, з якими вони стикаються, а також дізнатися думку експертів з інших сфер. Наша візія — зробити Україну командою. Зараз ми пропонуємо цій команді об’єднатися на платформі Суспільного мовника», — зазначила генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

«Для Академії Дойче Велле надзвичайно важливо, щоб український суспільний мовник розвивався і працював на користь своєї аудиторії не тільки на загальнонаціональному, але й на регіональному рівні. Тому ми радо підтримуємо цю ініціативу НСТУ, спрямовану на краще розуміння потреб глядачів та слухачів у кожному окремому регіоні. Я переконана, що подібний прямий діалог піде на користь всій країні, а технології дозволяють нам спілкуватися навіть попри обмеження цього непростого часу», — розповіла місцева координаторка проєкту DW Akademie Ірина Логвиненко.

Учасники обговорень будуть визначати найгостріші проблеми регіону в таких напрямках, як інфраструктурний розвиток, економіка, навколишнє середовище, охорона здоров’я, безпека тощо.

Продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко зазначила, що очікує від проєкту отримати якомога більше інформації про регіон, щоб у діяльності телеканалу звернути увагу на ті аспекти, яких журналісти, можливо, не помічали, а відтак — бути більш ефективними у підготовці програм.

«До участі у проєкті «Голос громад» ми, як ЗМІ, запрошуємо фактично тих людей, до яких чи не щодня звертаємось за коментарями і поясненнями з найрізноманітніших питань. Це наша база експертів фахівців у різних галузях, громадських активістів, дослідників, науковців, журналістів, лідерів думок. Особливість же запланованих онлайн-конференцій полягатиме у тому, що представники різних сфер і напрямів діяльності матимуть змогу поспілкуватись між собою і у формуванні матриці проблем  регіону та визначенні потенційних викликів  будуть враховані  найрізноманітніші точки зору та бачення ситуації в регіоні», — розповідає продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

Під час зустрічі буде визначено матрицю проблем регіону та деталізовано два найактуальніших виклики. Результати проєкту оформлять в каталог, що даватиме журналістам Суспільного мовника всебічне розуміння процесів, які відбуваються в Сумській області, а самим спільнотам — можливість консолідувати свої зусилля для вирішення нагальних питань та стратегічного розвитку.

Через обмеження, спричинені світовою пандемією коронавірусу, проєкт пройде в онлайн-форматі — на платформі Zoom. 

Пілотними регіонами проєкту «Голос громад» обрано п`ять областей України. Окрім Сум у Zoom-конференціях для визначення найпроблемніших питань регіону зустрінуться представники громадськості Запоріжжя, Миколаєва, Полтави та Сєвєродонецька. 

Проєкт "Підтримка суспільного мовника України" реалізується за підтримки ЄС та Міністерства закордонних справ Німеччини.