«Голос громад» на Сумщині: експерти обговорили гострі проблеми регіону та шляхи їх вирішення

«Голос громад» на Сумщині: експерти обговорили гострі проблеми регіону та шляхи їх вирішення

4 гру. 2020

Зустрічі сумських експертів в рамках проєкту «Голос громад» відбулись 2-3 грудня. Через обмеження, спричинені світовою пандемією COVID-19, проєкт реалізовувався в онлайн-форматі — на платформі Zoom.

«Голос громад» — це спільний проєкт UA: Суспільне мовлення й DW Akademie, провідної німецької організації з медіарозвитку. Мета проєкту (у розрізі Сумщини) – визначити сфери життя  регіону, які потребують поглибленої ї уваги Сумської філії Суспільного мовника. До дискусій запросили представників експертного середовища Сумщини — науковців, представників різних громадських організацій регіону та органів місцевого самоврядування, журналістів, лідерів думок.

В ході онлайн-обговорення учасники визначили найбільші виклики, котрі постануть перед регіоном найближчим часом у сферах:

  •         інфраструктури,
  •         медицини,
  •         культури та дозвілля;
  •         соціального захисту;
  •         взаємодії суспільства та влади;
  •         медіаосвіти та громадянської і політичної освіти;
  •         інформаційної політики;
  •         екології;
  •         працевлаштування;
  •         інвестиційного розвитку.

«Фактично ці конференції були зустрічами з представниками експертної бази Суспільне Суми. Але  зазвичай ми  беремо коментарі та пояснення, спілкуємось з тими чи іншими фахівцями за чітко визначеною тематикою їх спеціалізації. Це ж обговорення мало на меті зібрати погляди й думки на одну й ту ж проблему від представників різних сфер діяльності. Це дозволило виявити нові акценти й підводні течії у вже артикульованій проблематиці. Цікаво побачити у підсумку каталог сформульованих за таким принципом викликів і використати це у роботі Суспільного»,  говорить продюсерка Суспільне Суми Оксана Кириленко.

Громадські експерти також окреслили шляхи вирішення означених проблем. Результати проєкту організатори оформлять у каталог, що даватиме журналістам Суспільного мовника всебічне розуміння процесів, які відбуваються в регіоні, а самим спільнотам — можливість консолідувати свої зусилля для вирішення нагальних питань та стратегічного розвитку.

Пілотними регіонами проєкту «Голос громад» обрано п`ять областей України. Окрім Сумщини, у ньому беруть участь представники громадськості Миколаївщини, Полтавщини, Запоріжжя та Луганщини.  

Проєкт «Підтримка суспільного мовника» України реалізується за підтримки ЄС та Міністерства закордонних справ Німеччини.