Фільм відеографки UA: СУМИ отримав нагороду за найкращий монтаж на міжнародному конкурсі

Фільм відеографки UA: СУМИ отримав нагороду за найкращий монтаж на міжнародному конкурсі

30 гру. 2020

Короткометражний фільм «Різдвяна суперечка» Альони Гайдукової відзначили на стамбульському фестивалі короткометражного кіно Best İstanbul Film Festival. Стрічка перемогла у номінації «Найкращий монтаж».

Читайте також: «Ранок допомагає краще роздивитися кожен регіон», — спецкор «Ранку на Суспільному» Христина Бондаренко

Альона Гайдукова працює відеографкою Сумської філії Суспільного мовника. Знімати та монтувати відео – не лише її професія, але й захоплення. Ось що вона розповіла про історію створення фільму «Різдвяна суперечка».

        Я відеограф, і своє 30-ліття я вирішила відсвяткувати по-особливому – виділити два дні і зняти короткометражний фільм. Цей проект виношувався уже давно. Ідея належить моєму чоловіку Владиславу Гайдукову, він її вигадав ще пару років тому, але за цей час і до фінального результату вона значно змінилась. Втім, її серце лишилось тим самим.

На початку грудня я переживала, що не було снігу. Потім сніг з’явився, але не було до кінця зрозуміло, хто буде героєм. Це міг бути один чоловік, або ціла родина. У нас були варіанти, але остаточно запропонувати ролі я все ще нікому не могла. Потім була страшна ожеледиця – теж незручно, не на часі, лінь.

Час спливав  і мені здавалось, що в цьому році я знову не встигну реалізувати цей проект. Фоново ця думка крутилась в моїй голові, але коли я усвідомила, що вже за кілька днів мій День народження, а за ним і Різдво, мені стало так сумно, так образливо, так хотілось зробити те, що насправді в моїх силах, що я не втрималась і пізно ввечері зателефонувала своїй подрузі Тетяні Сапун із проханням допомогти мені разом із її чоловіком Олегом Решетовим у цій справі. І... вони одразу ж погодились.

Дату теж визначили досить швидко. Я зрозуміла, що саме таким хочу бачити свій особливий день, який ніколи не повториться, – 22 грудня 2020 року, найкоротший світловий день у році, до речі.

Дар’я Сапун, Андрій Радченко, а також їхній песик Орлі, які, власне, і зіграли у фільмі головні ролі, живуть за містом і, незважаючи на те, що ми давно дружимо, я в них ні разу не була. Особисто для мене це додавало неймовірної казковості всьому, що відбувається. Все я бачила вперше, хоча напередодні Андрій провів для мене віртуальну екскурсію усіма локаціями. На місці вони активно готувалися до нашого приїзду. І ось цей день настав.

Про те, що День народження в мене був найкращим у житті, навіть розписувати не буду, це очевидно і так. Сюрпризи тривали постійно і всі вони були виключно приємними. Родина підтримала мене в моєму виборі формату святкування, за що я безмежно вдячна чоловікові. Він також допомагав мені в написанні сценарію, який був створений увечері напередодні поїздки.

Зйомки відбувалися на Сумщині – в селі Камінь Кролевецького району. Два шалені зйомочні дні і ніч монтажу нон-стоп. Я вклалася у дедлайн і почувалася щасливою. Це нереальний досвід, якого могло б не бути, якби у мене не було найкращих у світі друзів. Це досвід, який дав нам можливість доторкнутися до кіномистецтва.

Були і складнощі, наприклад, ми брали в оренду гірлянду, але в процесі роботи виявилось, що вона занадто потужна і ми не могли використовувати її в лісі з нашими технічними засобами. Тож обійшлися звичайними гірляндами, які були вдома у Даші і Андрія. Було складно через те, що левова частка зйомок відбувалася на морозі, ми всі добряче замерзли. Нелегко було встигнути зняти все, що потрібно, в момент, коли на вулиці стрімко сутеніло. А коли зовсім стало темно, я зрозуміла, що професійного відеосвітла, яке в нас було, ледь вистачає. Було ще багато цікавих несподіванок. Але врешті решт із кожної складної ситуації нам вдалося знайти вихід.

Читайте також: У Сумах відбувся Форум розвитку громадянського суспільства

Короткометражний фільм «Різдвяна суперечка» – це зворушлива історія про Різдво, екологію, та про людські стосунки. Стрічка, відзнята і змонтована за кілька днів, отримала нагороду міжнародного фестивалю.

        Буквально за пару днів до дедлайну ми встигли подати заявку на стамбульський фестиваль короткометражного кіно Best İstanbul Film Festival. Хто не ризикує, той не п’є шампанського, правильно?  Наш короткометражний еко-різдвяний фільм A CHRISTMAS QUARREL («Різдвяна суперечка») від HAIDUKOVA VIDEO & CO. виграв у номінації «Найкращий монтаж». Здається, це найкрутіше, що могло статися в День кіно, – говорить Альона Гайдукова.

Більше відео від Альони Гайдукової та команди сумської філії Суспільного можна дивитися на ютуб-каналі та на фейсбук-сторінці Суспільного Суми.