UA: СУМИ виповнилося п’ять років

UA: СУМИ виповнилося п’ять років

1 січ. 2021

Сьогодні, 1 січня 2021 року, виповнюється п’ять років відтоді, як Сумська філія Національної суспільної телерадіокомпанії України почала працювати з логотипом Суспільного мовлення — UA: СУМИ. Сумщина стала першим регіоном України, де відбулась така трансформація.


Сьогодні Суспільне Сумщини — найбільший мовник в регіоні. На всій території області можна дивитися телеканал UA: СУМИ та слухати UA: Українське радіо. Суми

Ютуб-канал та фейсбук-сторінка Суспільного Суми мають найбільшу кількість підписників серед обласних медіа, що свідчить про високу оцінку роботи мовника інтернет-користувачами.

Читайте також: «Голос громад» на Сумщині: експерти обговорили гострі проблеми регіону та шляхи їх вирішення

Член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за адміністративно-господарський напрям і регіональний розвиток, Микола Чернотицький у 2014–2016 рр. був генеральним директором Сумської ОДТРК.

«Спільно з новою командою, з якою я почав працювати на тоді ще ОДТРК, ми вирішили, що не будемо розміщувати джинсу, що маємо як ніхто дотримуватися стандартів і намагатися бути еталоном медіа. Ми тяжко працювали. І от через два роки ми вибороли право виходити під логотипом Суспільного — перші серед інших. Цей успіх дуже надихнув і дав надію, що в Україні таки з’явиться справді незалежне медіа — це наш Суспільний мовник сьогодні», — поділився Микола Чернотицький.

Команда Сумської філії Суспільного виготовляє теле-, радіо- та інтернет-контент за всіма стандартами незалежної журналістики. В річницю роботи під брендом UA: СУМИ вони розповіли, що для них Суспільне.

«Суспільне — якщо на дуже простих прикладах — це коли в новинах можновладці не перерізають стрічок на відкриттях пам’ятників, нових будинків, виставок, і т.п.. Тобто —  коли в новинах немає прихованої реклами й замовних матеріалів. Це бути білими воронами серед приватних засобів масової інформації.  Суспільне і є такою вільною білою вороною. Ми з цим живемо, ми в це віримо — ми працюємо за стандартами журналістики й сповідуємо презумпцію оптимізму», — говорить продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

«Це п’ять років щоденного гарування, і вночі теж, бо думаєш, що можна було б зробити ще ліпше. Дуже складно тримати всі зобов’язання, які були взяті тоді, коли ми стали Суспільним, а не державним медіа. На це йде досить велика частина життя: 18–20 годин на добу. За п’ять років я списала понад 20 щоденників, а наша редакція оновилася майже тричі , — розповідає шефредакторка новин Наталія Гордус.

«Для мене це можливість не кривити душею, говорити людям правду: хто є хто, аби вони робили власні висновки», — додає продюсерка новин Катерина Гладенко.


Суспільне Суми щодня готує для глядачів, слухачів та читачів не лише актуальні новини, а й прямі ефіри програми «Сьогодні. Головне», присвячені найважливішим темам дня. У студії журналісти наживо обговорюють гострі теми з відповідальними особами та експертами. Ось що розповідають редактори та ведучі проєкту:

«Суспільне для мене — це щоденний виклик. Виклик собі, виклик іншим людям і виклик обставинам. Але це і щоденна перемога», — ділиться Крістіна Члек.

«Це абсолютно чесна гра. Вона важка. Тому що, наскільки чесно ти спілкуєшся зі своїми спікерами, настільки ж чесно вони можуть спілкуватися з тобою, і відверто тебе недолюблювати. Але мені подобається грати в цю гру», — каже Олена Бурнос.

Більше вражень від команди UA: СУМИ дивіться у відео. 

Читайте також: «Ранок допомагає краще роздивитися кожен регіон», — спецкор «Ранку на Суспільному» Христина Бондаренко

За п’ять років команда UA: СУМИ реалізувала величезну кількість проєктів: як суспільно-політичних, так і освітньо-культурних. Найбільші з них:

 Останні два роки на UA: СУМИ виходять проєкти, відібрані на відкритому конкурсі «Створюй з Суспільним»:

Всі проєкти Суспільного Суми, а також актуальні новини та кепшнвідео можна переглянути на цифрових платформах мовника:

Слухати UA: Українське радіо: Суми можна на FM-хвилях: Суми — 88.1, Білопілля — 91,6, Тростянець  — 104,1, Конотоп — 104,6, Лебедин — 104,8, Шостка — 107,8.