Від безпеки до комунікації — найбільші виклики Сумщини за підсумками проєкту «Голос громад»

Від безпеки до комунікації — найбільші виклики Сумщини за підсумками проєкту «Голос громад»

15 кві. 2021

Суспільне мовлення разом із провідною німецькою організацією з медіарозвитку DW Akademie реалізували проєкт «Голос громад». Участь у ньому взяли громадські експерти із Сумщини, Миколаївщини, Полтавщини, Донеччини та Луганщини. Вони визначили найбільші виклики, актуальні для кожного регіону сьогодні, й ті, що гостро постануть уже в найближчому майбутньому. 

Читайте також: Документальний фільм «Невидима правда» — завтра прем’єра на ТБ і ютубі Суспільного

Підсумки проєкту «Голос громад» у Сумській області обговорили у студії UA: СУМИ в рамках інформаційно-аналітичної програми «Сьогодні. Головне». Гості студії —  докторка політичних наук Андріана Костенко та регіональний представник ГО «Інститут масової інформації» в Сумській області Олексій Захарченко — розповіли про причини найбільших проблем регіону та про способи їх вирішити.

Матриця викликів Сумщини, сформована громадськими експертами, включає такі проблеми: низький рівень розвитку соціальної інфраструктури, громадське здоров’я, корупція, екологія, ізоляція на всіх рівнях, неякісне управління регіоном, сусідство з державою-агресором, відсутність комунікацій між владою та громадою, непрофесійне політичне середовище.


Гості студії одним з найбільших викликів назвали сусідство з державою-агресором — Росією.

«Це один з великих викликів, з яким нам доводиться жити. І дуже важливо, аби влада це розуміла й робила все можливе, щоб протистояти небезпеці, яка об’єктивно існує. Має бути адекватна політика в питаннях безпеки інформаційного простору. Сьогодні цього нема: значна частина районів Сумської області не захищена інформаційно. Має бути й політика, спрямована і на укріплення кордону, і на протидію контрабанді, і на організацію територіальної оборони, цивільного захисту населення», — розповіла докторка політичних наук Андріана Костенко

Вона підкреслила, що безпекові питання традиційно відносять до обов’язків центральної влади країни, але місцеві громади теж багато можуть зробити.

 

«Ясно, що дружити з Росією ми ще багато років не зможемо. Тому потрібно закрити кордон, це кордон із країною, з якою ми воюємо. Має бути нормально налагоджена оборона. Наразі у територіальній обороні є досить досвідчені люди, і я щиро вірю, що Сумська область зможе себе захистити. Не все погано у цьому плані, але далеко не все зроблено», — доповнив регіональний представник ГО «Інститут масової інформації» в Сумській області  Олексій Захарченко

Другою масштабною проблемою експерти назвали непрофесійне політичне середовище. 

«На мою думку, серед визначених викликів деякі витікають з інших. Наприклад, непрофесійне політичне середовище. Якщо змінити цей момент, кілька викликів одразу зникнуть. Якби у нас в області при владі були дійсно професійні управлінці, то багато викликів можна було б змінити, — заявив Олексій Захарченко. — Велика проблема Сумської області — дуже незначна кількість політиків та управлінців зі стратегічним мисленням. Схарактеризувати управління як стратегічне я можу лише у Тростянці, Краснопіллі, Білопіллі».


«Ми у центрі соціальних досліджень, який діє у СумДУ, вже близько 12 років проводимо опитування серед населення Сумської області й помічаємо, що недовіра до влади та незадоволення якістю управління є актуальними багато років. І це характерно для всіх рівнів влади. Одним з індикаторів цієї проблеми є явка на виборах», — повідомила Андріана Костенко.

Обговорили у студії й проблему комунікації між владою та громадою.

«У нас вже багато років іде ніби імітування громадянського суспільства. Існують структури, які нібито покликані створити цю комунікацію, але по факту це лише імітація. По всій країні є така проблема, десь більше, десь менше», — зазначив Олексій Захарченко.

«Проблема комунікації — це питання не лише до влади. Так, влада має управляти процесами комунікації, але питання також до громадянського суспільства. У нас достатньо розвинене громадянське суспільство, є велика кількість організацій з потужним експертним середовищем, але немає культури комунікації з владою. Поки у нас існує протистояння. Громадські активісти сприймають владу, як ворогів, і навпаки. Але досягти корисних для області результатів можна лише через ефективну взаємодію цих двох сторін. У цьому процесі можуть бути посередники, медіатори. Можливо, незаангажовані засоби масової інформації можуть бути тими медіаторами», — запропонувала розв’язання проблеми  Андріана Костенко.

Нагадаємо, «Голос громад» — це спільний проєкт UA: Суспільне мовлення та провідної німецької організації з медіарозвитку DW Akademie. Мета проєкту — визначити сфери суспільного життя  регіону, які потребують додаткової уваги Сумської філії Суспільного мовника.  До дискусії долучались активісти різних громадських організацій регіону. За їх участі організатори сформували перелік головних викликів, що вже актуальні та які  потенційно постануть перед регіоном найближчим часом. 

UA: СУМИ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення. 

Оперативні новини Сумської області шукайте на діджитал-платформах:  

o Суспільне│Новини

o фейсбук-сторінці

o інстаграм-сторінці; 

o ютуб-каналі; 

o телеграм-каналі.