Ще 6 регіональних команд Суспільного вдосконалюють діджитал та планування у програмі від шведських колег

Ще 6 регіональних команд Суспільного вдосконалюють діджитал та планування у програмі від шведських колег

21 кві. 2021

Із 19 квітня до 28 травня працівники шести філій Суспільного навчаються в межах проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні»*.  

Команди новинарів та діджиталу філій UA: ТЕРНОПІЛЬ, UA: МИКОЛАЇВUA: ВІННИЦЯUA: ЖИТОМИРUA: ЧЕРКАСИ та UA: ДОНБАС упродовж наступних шести тижнів удосконалюватимуть навички редакційного планування і роботи з цифровими платформами.

Читайте також: Суспільне Новини серед лідерів дотримання журналістських стандартів — перша хвиля моніторингу ІМІ у 2021 році

«Найбільш цінним у цьому проєкті є те, що серед тренерів — самі працівники Суспільного. Тобто навчання відбувається на горизонтальному рівні: від нових знань до практичного досвіду. Також це новий етап у розумінні цінностей Суспільного безпосередніми виробниками контенту. Високі поняття розкладені на складові, які щомісяця можна виміряти й подивитися, чи справді ми подаємо матеріали гендерно збалансованими, чи не залишається поза нашою увагою якась тематика або територіально-адміністративний рівень», — розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

У програмі навчання — 4 модулі: 

  • цінності Суспільного медіа та індикатори їх вимірювання (PSI);
  • редакційне планування;
  • діджитал-стратегія регіональних новин;
  • статистика та аналіз.

«Ключовим у програмі є фокус на планування та власну, оригінальну журналістику, якої так бракує у регіонах. Суспільне має і обов’язок, і в чомусь привілей, не лише гнатися за новинною повісткою, яку підкидає день, а і думати про теми, які пройдуть повз увагу комерційних ЗМІ. А команда новинарів у Києві об’єднує ці історії у трансрегіональні, шукає для них різні формати. Це дає справжнє відчуття країни — великої, різноманітної, з великою кількістю не лише проблем, а й прикладів їх розв’язання», — зазначила директорка департаменту новин на Суспільному Ангеліна Карякіна.

Загалом, у навчаннях від шведського суспільного мовника, окрім Львова, Харкова, Івано-Франківська та Рівного, взяли участь команди філій у Чернівцях, Чернігові, Полтаві, Дніпрі, Одесі, Сумах, Луцьку, Кропивницькому, Хмельницькому, Запоріжжі, Ужгороді та Херсоні. 

«Цього літа проєкт завершує розгортання тренінгової програми на всіх філіях UA: Суспільне мовлення. Українські тренери допомагають філіям не лише отримати нові знання, а й на власному досвіді показують, як працювати з тим чи іншим інструментом. Крім того, ми додали додаткову зустріч зі шведськими експертами, які допоможуть усім філіям аналізувати Індикатори цінностей Суспільного мовлення та побачити шведський досвід роботи з діджитал-платформами», — розповіла менеджерка проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні» Анастасія Коломієць.

Також у межах шведсько-українського проєкту всі філії Суспільного отримають технічну підтримку. Зокрема, у квітні Суспільне отримало 31 комплект для мобільної зйомки. 

«Команда UA: ТЕРНОПІЛЬ долучиться до навчання 22 квітня. З командою шведського проєкту наша філія працюватиме впродовж двох місяців. Основне завдання — попрацювати над системою Suspilne 2.0 і сайтом suspilne.media. Ми щотижня спілкуватимемося з тренерами в онлайні, щоб покращити якість новин, а також вибудувати дієву комунікацію та взаємодію між різними підрозділами на філії», — розповідає продюсерка Тернопільської філії Суспільного Зоряна Биндас

Читайте також: Посол Королівства Швеції в Україні відвідав Суспільне

Suspilne 2.0 — це уніфікований планер для виробництва теле-, радіо- й діджитал-продуктів із мультимедіагалереєю та інтеграцією CMS сайту suspilne.media, завершена бета-версія якого має запрацювати у червні цього року. З цією системою планування регіональні команди також вчаться працювати на тренінгах.

«Ми зацікавлені у нових знаннях. Зараз насамперед хочемо поглибити те, що вже вміємо робити, почерпнути досвід колег, надихнутися на нові ідеї, — розповідає керівниця діджитал-групи Суспільне Черкаси Сніжана Калюжна. — Ми вже працюємо з індикаторами PSI (Public Service Indicators). За їхньою допомогою маркуємо наш контент на сайті за кількома категоріями, наприклад, за гендером чи геомітками. Також перенесли своє планування до системи Suspilne 2.0, бо розуміємо, що без планування не буває цікавих і глибоких матеріалів. Наша команда вже має досвід, ми прагнемо створювати щось нове і цікаве для аудиторії, будемо вдячні й за технічну підтримку».

З кожною регіональною командою працюватиме пара тренерів за підтримки шведських експертів. Тренерами стали журналісти філій Суспільного у Рівному, Львові, Харкові та Івано-Франківську. Саме ці регіони були пілотними у шведсько-українському проєкті. Навчання тренерів відбувалося у 2018–2019 роках. 

«Потребуємо саме таких тренінгів, оскільки постійно маємо оновлювати стратегії роботи, шукаючи нові підходи до свого читача. Портрет цього читача — це одна з тем, яка завжди у фокусі, адже наша цільова аудиторія поступово змінюється — нам треба не просто встигати за нею, а працювати на випередження. Також корисно те, що окремі теми тренінгу будемо відпрацьовувати спільно з новинною службою — сприймаємо це як можливість актуалізувати та покращити механізми нашої співпраці. Загалом наша команда завжди орієнтована на нові знання і готова втілювати їх у своїй роботі», — говорить очільниця діджитал-підрозділу UA: ЖИТОМИР Олена Слободенюк.

Нагадаємо, з жовтня 2018 року в рамках проєкту Суспільне отримало понад триста одиниць техніки: камери, ноутбуки, монтажні станції, передавачі LiveU, серверне обладнання та інше. 

*Проєкт співпраці UA: Суспільне мовлення та Офісу Медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) здійснюється за фінансової підтримки Швеції (SIDA).