Команда UA: СУМИ презентувала проєкти, які стартують на каналі у новому телесезоні.

Команда UA: СУМИ презентувала проєкти, які стартують на каналі у новому телесезоні.

3 чер. 2021

2 червня у Конгрес-центрі СумДУ відбулась презентація проєктів нового телесезону на UA: Суми. Це фактично стало результатом програми співпраці із сторонніми виробниками «Створюй із Суспільним».

«Ми розказали і показали, що таке програма співпраці «Створюй із Суспільним», і як можна долучитись до партнерства із Суспільним мовником. Також розповіли про те, з ким в партнерстві ми це робимо, і як ця співпраця відбувається. Дякую за участь нашим партнерам — продакшенам і всім, хто зацікавився потенціалом спільної роботи! Наступний мистецький конкурс Суспільне оголосить вже у серпні. Ми готові до співпраці, очікуємо на нові ідеї», розповідає продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

«Стратегія Суспільного направлена на те, щоб і підтримати місцеві продакшени, і наповнити свій ефір цікавими місцевими матеріалами», додає менеджер UA: СУМИ Олександр Такул.

Результати попередніх відборів «Створюй із Суспільним». Переможці у Сумах

Кількість проєктів, що реалізують у Сумах в межах програми «Створюй із Суспільним», постійно збільшується.

За результатами першої хвилі творчого відбору 2019 року у Сумах реалізували проєкт журналістських розслідувань «Під прицілом». За результатами другого конкурсного відбору глядачі побачили два проєкти: «Еко-Люди» та «Край пригод» від двох різних команд.

У третій хвилі конкурсу комісія відібрала сім проєктів. З них три — вже у виробництві – це проєкти «Мамо, йду в актори», «Глушина на кордоні» та «Сковорода. Гастробайки». Ще чотири проєкти опинились у довгому списку  - вони потребували доопрацювання. Суспільне провело навчання продакшенів, продюсери філій додатково працювали з командами і результати доопрацювання знову оцінювала конкурсна комісія. Тож в цьому році глядачі UA: СУМИ також побачать в ефірі програми «Бандерівці Сходу», «Край пригод» (другий сезон), «Доступно про медицину» (останній проєкт буде реалізований за умови донорського фінансування).

Також цього року проєкт «Під прицілом» переміг у конкурсі «Створюй із Суспільним. Розслідування»: перші два випуски нового сезону вже вийшли в ефір.

Про особливості  проєктів «Мамо, йду в актори!», «Глушина на кордоні» та «Сковорода. Гастробайки» розповідають представники команд- продакшенів. 

«Ми вирішили запросити людей, яким понад 45 років і які є далекими від театру але цікавляться акторською майстерністю, навчити їх і зробити з ними документальну виставу. Коли оголосили кастинг, ми не знали, чи підуть люди на нього, чи їм буде цікаво повністю змінити своє життя у віці 45+. Але на кастинг надійшло близько 25 заявок і ми не змогли на першому етапі відібрати шістьох людей, як планували. Довелось проводити другий етап і збільшити кількість учасників.Тобто - тренінги з акторської майстерності для людей віком 45+ - це актуально!» – розповідає автор проєкту «Мамо, йду в актори!» Володимир Нянькін.

«Сумщина має найдовший кордон із Росією, впритул до нього розташовані 26 сіл. До одних вже не ходять автобуси, інші будують дороги. Є такі, де кордон пролягає прямо через подвір`я. Як живуть та як виживають на межі країн – у новому проекті «Глушина на кордоні», – розповідає автор ідеї Олена Адаменко.

«Я вже більше трьох років вивчаю гастрономічну спадщину нашого краю. У проєкті «Сковорода. Гастробайки» я шукатиму нашу гастрономічну спадщину у селах та закутках нашого краю і готуватиму разом із місцевими мешканцями, доповнюючи традиційні  рецепти страв сучасними елементами», – розповів ресторатор Денис Полак.

Загалом, програма співпраці «Створюй із Суспільним» — це шанс для регіональних продакшенів реалізувати телевізійну ідею, про яку давно мріяли, а для місцевих громад — розповісти про свій колорит чи проблематику не лише телеглядачам Суспільного в Сумах, а й усій Україні.

Фінансування проєктів та контроль якості

Проєкти, що перемагають на конкурсі «Створюй із Суспільним», проходять через програму публічних закупівель.

«Минулого року ми закупили три проекти приблизно за 1 млн 300 тис. грн. Цього року трохи більше ніж за 3,5 млн грн. ми закупили 6 проєктів. Це 66 програм. Виходить, що одна програма коштує трохи більше 50 тис грн. Програми такої якості за таку ціну в Києві чи містах-мільйонниках важко було б знайти. Закупівля проєктів проходить через конкурсну процедуру, що підвищує їхню якість», – про фінансову сторону співпраці розповів менеджер UA: СУМИ Олександр Такул.

Високу якість проєктів-переможців також забезпечує контроль з боку Суспільного мовника на стадії втілення ідеї в життя.

«Ми дуже ретельно перевіряємо весь контент на відповідність якості кадру, якості звуку, якості фактів. Наприклад, журналістські розслідування в обов’язковому порядку мають пройти юридичну експертизу», – зазначила продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

Як взяти участь у конкурсі?

Партнери Суспільного мають відповідати вимогам:

  • Мати обладнання, технічні можливості для реалізації запропонованого творчого проєкту.
  • Бути юридичною особою або ФОП із визначеним кодом видів економічної діяльності відповідно до Національного класифікатора України (наприклад, 59.11 Виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм).
  • Члени команди повинні мати відповідну кваліфікацію, рівень знань та досвіду. Перевагою є документально підтверджений досвід виконання аналогічних договорів.
  • Заповнити конкурсну заявку, підготувати бюджет та презентацію ідеї, відповідно до тематичного замовлення Суспільного.
  • Підготований пілотний випуск, який покаже професійний рівень команди, буде перевагою у відборі.

Нагадаємо, Суспільний мовник Сумщини – філія АТ НСТУ «Сумська регіональна дирекція» включає телеканал UA: СУМИ, UA: Українське радіо: Суми та діджитал-платформи: Суспільне│Новини, фейсбук-сторінка, інстаграм-сторінка, ютуб-канал, телеграм-канал, вайбер-канал. 

Всі проєкти, що створюють у Сумах за результатами конкурсу «Створюй із Суспільним», виходять на регіональних телеканалах Суспільного. Переглянути їх у запису можна на ютуб-каналі Суспільне Суми.

Контакти Суспільного в Сумах:

40021, м. Суми, вул. Петропавлівська,125

+38 (0542) 77 91 17

+38 (0542) 60 07 49

press.sumy@suspilne.media