Волонтерів «Сумського бабського батальйону»виселяють з приміщення третьої школи

19:43, 6 сер. 2019
 
Волонтерів «Сумського бабського батальйону»виселяють з приміщення третьої школи

Волонтерів «Сумського бабського батальйону»виселяють з приміщення третьої школи. Про це розповіла координаторка волонтерів Валентина Андріяшева. Припис їм показала директорка школи. Він начебто прийшов від державної служби з надзвичайних ситуацій. Волонтерська організація тут з 2014 року. Наразі сюди приходять допомагати близько трьох десятків людей, 5 днів на тиждень. Виїхати зі школи за приписом волонтерська організація повинна була 19 липня каже координаторка  «Сумського бабського батальйону» Валентина Андріяшева:

«Якийсь там припис вона мені показувала, але він був не от МЧС, він був не на гербовому папері, директор школи сама написала і сама нам передала. Відразу як вона прийшла ми спробували налагодити контакт, але він не дуже налагодився, я не знаю з яких причин, адже ми не заважали навчальному процесу».

Про припис третій школі прес-офіцер управління Державної служби з надзвичайних ситуацій Євген Могиленець розповів телефоном:

«Даний припис відноситься лише до виконання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки виключно».

Керучий справами Сумського міськвиконкому Степан Пак  у 2015 році підписав документ про те, що Сумська міськрада не заперечує розміщенню волонтерів у навчальному закладі:

«Я не можу сказати однозначно, що вони там можуть бути, бо бойові дії можуть продовжуватись роками, якщо робити там ремонти чи буде робитися щось інше, то зрозуміло, що як може в школі бути цех по пошиву якихось речей чи в’язання сіток. Якщо буде у цьому необхідність, то зрозуміло, що місце дислокації буде знайдено інше, поки що такої необхідності немає, вони знаходяться там».

«Між комунальним закладом, якою є загальноосвітня школа та юридичною особою, якою є громадська організація, наприклад, має існувати договір, у якому будуть визначені умови на яких у приміщеннях школи перебуває громадська організація, якщо такий договір є, то ці відносини врегульовані, якщо немає, то вони взагалі ніяким чином не врегульовані і тоді кожна сторона робить все, що вона вважає за потрібне у цій ситуації, тобто школа може вимагати і зобов’язана фактично вимагати звільнення приміщення», - каже юрист Юрій Ломака.

Директорка школи Ірина Герман коментувати ситуацію відмовилась, за словами жінки, до з’ясування усіх обставин. Відмовилась коментувати ситуацію начальниця управління освіти і науки Сумської міськради Антоніна Данильченко, сказавши, що це питання у компетенції керівництва школи. Нагадаю, у червні 2017 року із волонтерами склалась подібна ситуація – працівники школи почали виносити речі волонтерів, аби зробити у приміщенні ремонт. Тоді, з дозволу керуючого справами міськвиконкому, Степана Пака волонтери залишились у школі,  іншого приміщення для них тоді не знайшли.