Через виробництво деревного вугілля в Охтирці, у поліції відкрили кримінальне провадження

18:49, 16 сер. 2019
 
Через виробництво деревного вугілля в Охтирці, у поліції відкрили кримінальне провадження

Відкрили кримінальну справу і наклали арешт на майно, яке використовували для виробництва деревного вугілля на околиці Охтирки. Про це повідомила речниця Нацполіції області Ельвіра Біганова. 

У мережі з’явилося відео. На ньому - перепалювання деревини на вугілля. Усе відбувається на околиці Охтирки. Дим від виробництва поширюється на прилеглу вулицю Перемоги. Охтирчанин Віктор Костенко, який там мешкає каже – усе почалося з осені минулого року. Показує звідки йшов дим.

"З початку це було періодично, може було невелике виробництво. А з початку цього року, з весни, все почалося. Як кажуть, терпець урвався. Зранку особливо неможливо було відкрити кватирку, щоб провітрити кімнату. Ну от і все", - розповів мешканець вул. Перемоги Віктор Костенко. 

На території, де розташоване виробництво, раніше було племінне господарство, розповіли місцеві. Виробничий майданчик серед кущів показали люди. Вони кажуть - виробництво місяць не працює. 

В Охтирській мерії про виробництво вугілля на околиці міста дізналися з інтернету, говорить міський голова.

"Інформації на жаль на сьогодні не маю. Була відповідна цікавість з боку місцевої прокуратури. Це приватна територія. На сьогоднішній день ні одного звернення, ні сигналів до вчорашнього вечора, до того як я почитав цю інформацію у мережі Фейсбук, нічого до міської ради, ніяких звернень не надходило", - говорить Охтирський міський голова Ігор Алєксєєв.

У будинках, що стоять поряд із виробництвом, проживає чотири родини. Усі, говорить Павло Гумен, написали заяви до поліції. 

"Викликали ДСНС, потім приїхала поліція. Побідкалися, туди ж зайти не можна, і поїхали. Десь, через певний час, ми їх знову викликали, коли було дихать нічим. Приїхав наряд, десь п’ять чоловік. Сіли у мене на подвірії, склали протоколи, написали ми заяви письмові - усі, сусіди і ми", - каже мешканець вул. Перемоги Павло  Гумен. 

"За заявою громадян в Охтирському відділі поліції було відкрито кримінальне провадження за статтею 241 ч. 1 ККУ – це забруднення атмосферного повітря. Наразі тривають слідчі дії. Наскільки я володію ситуацією, в поліції наклали арешт на майно цього виробництва, і це виробництво на даний час не працює", - розповіла речниця Головного управління Нацполіції Сумщини Ельвіра Біганова. 

Ми попросили прокоментувати відео з інтернету еколога Сергія Шевченка – зокрема, розповісти, що міститься у диму подібного виробництва.

"Ми бачимо, що ніяких очисних споруд немає. Гази, які виділяються, не очищуються, вони надходять в атмосферу. Як дує вітер, люди будуть отримувати цей сморід. Хімічний склад смороду – це переважає СО, тобто оксид вуглецю або чадний газ його називають, і смоли різноманітні – дьогті, смоли, леткі вуглеводні так звані, вкрай небезпечні. Серед них – бензпирен, який є антогенним, тобто викликає ракові захворювання. Чадний газ, звичайно, порушує норму кисню у нас в організмі, тобто з’єднується з гемоглобіном. Тканини не отримують досить кисню. Люди, які схильні, похилого і діти, вони найбільш чутливі до таких змін", - говорить доцент кафедри прикладної екології СумДУ. 

 

.