Хром, що використовували у виготовлені поршневих кілець у Лебедині 2 тижні був просто неба

16:01, 17 сер. 2019
 
Хром, що використовували у виготовлені поршневих кілець у Лебедині 2 тижні був просто неба

Завод із понад 100-річною історією розпродують.Хром, що використовували у виготовлені поршневих кілець у Лебедині 2 тижні був просто неба.  Земля на якій стоять рештки підприємства належить місту, завод у приватній власності.

Одна жінка мешкає поблизу заводу. Представитися вона відмовилася. Про воду у своєму колодязі каже:

«Тепер у мене у колодязі води повно та ще й солярка плаває. Як мені далі жити? Я не знаю. По цій вулиці там вже люди зовсім води не п’ють. І ні кому не пожалієшся, нікому нічого не скаже, бо вони праві, вони викупили, що хочуть, те й роблять».

На території колишнього заводу поршневих кілець нас не пустили, пославшись, що це приватна власність. У середу заступник міського голови – Олександр Білокобильський на територію заводу потрапив.

«Ми добилися того, що керівництво підприємства прибрало їх з відкритого простору, під навіси. Крім того, воно пообіцяли, що все таки завершать переговори з одним із Харківських підприємств, яке займається утилізацією і ті заберуть залишки цих речовин до себе на утилізацію. Начебто вони вже їм виставили рахунки 60 тисяч на всю цю процедуру», - говорить Олександр Бакликов, Лебединський міський голова. 

Який впливає має хром розповів Сергій Шевченко:"Найбільш шкідливий 6-валентний хром.  А які там сполуки? Вони ж різні за кольором – синій, фіолетовий, червоний. При вдиханні може викликати злоякісні пухлини. Канцерогенний хром лише 6-валентний". 

За інформацією Олександра Уварова, начальника держекоінспекції в Сумській області, звернення мешканців вони отримали. Чекають дозволу здійснювати позапланову перевірку . Як зазначено у рішенні Сумського окружного адміністративного суду від 28 травня 2019 року (тоді суд розглядав позов підприємства, яке оскаржувало приписи держпраці) завод перебуває у стані ліквідації, у штаті є лише директор і два охоронця, господарська діяльність Лебединського заводу поршневих кілець повністю припинена. Ми намагались зв’язатись із керівником заводу, втім чоловік, зазначений в системі відкритих реєстрів youcontrol, як нинішній директор – Дмитро Моску – нам сказав, що не має ніякого відношення до підприємства.