Фестиваль коноплярства відбувся вдруге на Сумщині

16:58, 17 сер. 2019
 
Фестиваль коноплярства відбувся вдруге на Сумщині

У селі Сад поблизу Сум вдруге відбувся «HempFest». Це фестиваль коноплярства. Розпочався він о 10-тій ранку під дощем. Свої вироби учасники розмістили у близько 20-тьох ятках. Переважно всі вироби на ярмарку з конопель.

"У нас є висівки, борошно, сіль, олія, конопляна халва, насіння, протеїни двох видів. Насіння можна використовувати у будь-якій страві, випічці, у салатах, смузі тощо", – каже учасниця фестивалю Ірина Колесник. 

У цій ятці – випічка із додаванням конопляного борошна та насіння коноплі. Продавці кажуть, найшвидше розбирають конопляний хліб.  

"Додається до хліба 20-30% борошна конопляного, воно має такий горіховий смак. Хліб дуже смачний. Дуже сподобався у тому році людям і в цьому році ми також привезли. Вже розібрали, ми просто шоковані", – каже учасниця фестивалю Лариса Кабанець. 

Окрім ярмарки та фудкорду, на фестивалі тривала виставка народних майстринь та колекція речей від двох музеїв Сумщини. Про речі, які представили розповідає пані Ірина. 

"Ми брали на це свято коноплі ми брали те, що якимсь чином пов’язано саме з цією рослиною. У залежності від того, яка річ і для чого вона призначалась – вона використовувалася з льону та конопель, як покривало, як налавники, скатертини. Кожен візерунок був пов’язаний з календарно-побутовими звичаями", – розповіла старший науковий співробітник Сумського обласного художнього музею ім. Онацького Ірина Яніна. 

"Напрямок ми розглядаємо як агротуристичний. Тут іде класне поєднання можливостей вирощування цієї культури, переробки та подальшого споживання. До споживання людину потрібно привчати, бо коноплі були трішки виведені свого часу з обіходу нашого населення. Зараз традиція повертається, бо вся продукція конопель вона є екологічною, бактерицидною й дуже поживною. Дуже надіємося на те, що населення сприйме цей формат, буде цікавитися, бо якщо цікавинки не буде – то важкувато буде донести", – каже начальник відділу туризму Сумської обласної державної адміністрації Юрій Гладенко. 

За словами Юрія Гладенка, на проведення фестивалю витратили близько 200 тис. грн платників податків.