Хоспісне відділення в Краснопільській райлікарні хочуть скоротити: із 25 ліжок зробити 4

16:16, 22 сер. 2019
 
Хоспісне відділення в Краснопільській райлікарні хочуть скоротити: із 25 ліжок зробити 4

Хоспісне відділення в Краснопільській райлікарні хочуть скоротити. Із 25 ліжок зробити 4. Про це сказав завідувач відділенням Віктор Басов. Хоспісне відділення Краснопільської рай лікарні функціонує з 2012 року. Воно розраховане на 25 ліжко-місць. Зараз тут 10 пацієнтів.

Анатолій Іванович у хоспісному відділення рік. Тут після інсульту.  "Щонеділі нас купають, переодягають, скандалів ні з ким не буває,нічого, краще не бачив", - говорить він. 

Лідії Ігнатенко 89 років. Знаходиться тут теж з минулого року.

"Годують добре, дають і суп і чай, на обід борщ чи каша, буває ковбаска навіть коли, рибка. Вже в мене багато й вилікували, і пролежні, і ноги, все лікують добре. Я навіть поздоровішала. Я і вставала, і сідала", - розповідає жінка. 

"Тут постійний догляд треба, постійно підходити, робити масажі їм, стирати ножки, памперси міняти по кілька разів на день. Це фізично важко", - розповідає Валентина Шевелєва, медична сестра хоспісного відділення. 

За словами завідувача відділення, хоспісне відділення хочуть реформувати. Розповідає про модель подальшого функціонування, яке розробили в Краснопільській райлікарні.

"Спочатку хотіли залишити 15 ліжок на базі терапевтичного відділення, яке зараз функціонує. Потім хоспіс зник з цієї моделі.  На 4 ліжка хочуть залишити на базі терапевтичного відділення. Потім хоспіс зник з цієї моделі. Але ліжка і відділення – це зовсім різні підходи", - говорить Віктор Басов, завідувач хоспісного відділення Краснопільської ЦРЛ. 

Чи справді це так і чому запропонували таку модель нам дізнатися сьогодні не вдалося. Головний лікар Краснопільської лікарні Євгена Івахненка на робочому місці не було.  У бухгалтерії  повідомили, що чоловік у відпустці. На телефонні протягом дня не відповідав. Його заступниця без нього від коментарів утрималася.  В.о. начальника управління охорони здоров`я Надія Лисенко про скорочення не знає. "З боку управління Охорони здоров`я такої настанови не було. Нас не ставили про це до відома". 

Додам, у січні уряд затвердив перелік госпітальних округів. На Сумщині таких 6. До Сумського госпітального належить мед заклади вторинної медичної допомоги Сум, Лебедина, Сумського району, Білопільського, Краснопільського та Лебединського районів. За інформацією Олександра Хоруженка, директора сумського центру розвитку місцевого самоврядування, у середу 28 серпня на засіданні в обласній адміністрації вони розкажуть для головних лікарів закладів що зміниться у структурі лікарень у зв`язку з реформуванням сфери охорони здоров`я.