Державний прапор догори дригом повісили у Сумах

17:29, 23 сер. 2019
 
Державний прапор догори дригом повісили у Сумах

Один із прапорів над адміністративними будівлями в Сумах вивісили догори дригом. Вивішували стяг працівники комунальної установи, що обслуговує обласну раду. Розповідає директор комунальної установи Сумської обласної ради з експлуатації адміністративної будівлі Валерій Заїка:

"Прапор ми міняли перед Днем Конституції, він трошки вигорів, дав вказівку поміняти на новий. Хлопці поспішили, не подивились. Вважаю, що це людський фактор. Я це побачив потім, сказав, поміняти. Як тільки побачили, що неправильно повісили прапор, дав вказівку, вони зразу поміняли назад, зразу."

Перегорнутий стяг зняли. Зараз він із правильним розташуванням кольорів. Про те, чому розташування прапору має принципове значення, нам розповів історик Олег Корнієнко.

"Існує усталена геральдична традиція, яка походить ще з середніх віків, з Європи, згідно якої, наприклад, при формуванні прапора враховувались кольори герба, тобто основною першою, верхньою смужкою йшов колір, власне, емблеми. А другою смугою йшов колір герба, основного тла. Таким чином, здавалося б, у нас мав би бути жовто-синій прапор. Натомість ця геральдична традиція не є домінуючою, є історична традиція. А вона в Україні в нас наступна. Починаючи з середини 19 століття, ще від часів Галичини, у нас використовується синьо-жовтий прапор. Тим більше, що цей прапор був прийнятий і Центральною Радою, використовувався за часів Української держави, і за часів директорії, тобто часи української революції 1917-1921 років. Він використовувася українським урядом в екзилі, українською повстанською армією, під час революції на граніті, помаранчевої революції, тобто мільйони людей помирали якраз за синьо-жовтий прапор."