Як захиститися від булінгу, дізнавалися сумські школярі

15:41, 19 вер. 2019
 
Як захиститися від булінгу, дізнавалися сумські школярі

Що таке булінг, як його уникнути та до кого звернутися, якщо став жертвою чи свідком цькування. Усе це сьогодні розповіли учням сумської школи №23 представники обласного управління юстиції та поліції у рамках тижня протидії булінгу, ініційованого Міністреством Юстиції України. 

Давід Бадзагуа, учасник тижня протидії булінгу: 
"Я дізнався, що булінг буває в різних видах. Наприклад, він буває в інтернеті, пишуть тобі: «Я тебе вб’ю, де ти живеш?» Також буває фізично, що штовхають, б’ють часто, також коли обзивають тебе."

Богдана Мисникова, учасниця тижня протидії булінгу: 
"Треба спершу сказати кривднику, який тебе ображає. Якщо він не зупиниться, то треба вже щось діяти, казати вчителям, або батькам."

Максим Юнак, учасник тижня протидії булінгу:
"Булінг – це насильство, це коли людей ображають ні за що. Я вважаю, можна захиститися, якщо ти не будеш давати себе в образу і не будеш дуже слабеньким і показувати, що ти нічого не можеш зробити. Якщо тебе образили, то щось роби з тією людиною, яка тебе образила, наприклад, скажи їхнім батькам або щось таке."

Було три локації, аби привернути увагу до різних аспектів булінгу. На одній локації діти виконують практичні завдання, на двох інших з ними спілкуються поліціянтка та психолог.

Євгенія Лагута, інспектор патрульної поліції:
"Говоримо про відповідальність. Тобто що булінг – це не тільки негативне явище, що погано когось ображати, а ще і за це є відповідальність."

Оксана Тарасенко, практичний психолог ЗОШ№23:
"Якщо дитина, наприклад, зазнає тиску, то вміння говорити «ні», ми навчаємо, вміння конструктивно відстоювати свою позицію, знайти спільну мову з іншим членами колективу, вміння приймати інших такими, якими вони є, толерантного відношення один до одного, вміння бачити в інших хороші якості."

Тиждень протидії булінгу ініційований Міністерством юстиції України в рамках просвітницького проекту «Я маю право!»

Микола Зубко, начальник відділу Головного територіального управління юстиції у Сумській області:
"Ми, проводячи заходи в навчальних закладах, дітям пояснюємо, що жарти на перервах – це дитяча розвага, а постійне цькування однокласників – це дії, які порушують права дитини. Вперше цього року юридичною спільнотою затверджено поняття законодавчо, що таке булінг, його ознаки і відповідальність. Покарання батьків, не лише батьків, а й педагогів."

Подібні заходи протягом цього тижня планують провести в усіх середніх навчальних закладах Сумщини для учнів 5-11 класів.