Сумські депутати перерозподілили п’ять мільйонів гривень, що передбачались на закупівлю автобусів

19:26, 9 жов. 2019
 
Сумські депутати перерозподілили п’ять мільйонів гривень, що передбачались на закупівлю автобусів

Депутатська  комісія з соціально-економічного розвитку міста Суми вирішила забрати 5 мільйонів гривень,  які передбачались на придбання автобусів для КП «Електроавтотранс». Цими грошима погасять борги комунального «Міськводоканалу» за електроенергію. Засідання депутатської комісії з сайту Сумської міськради, яке відбулося цього понеділка, 7 жовтня, на якому вирішили перерозпоідлити 5 мільйонів, які передбачались на закупівлю комунальних  автобусів – на погашення боргів комунального «Міськводоканалу». Член комісії з соціально-економічного розвитку Сумської міськради Віталій Жиленко висловився за таке рішення: 

«Тролейбуси нові, я не буду голосувати за «Електроавтотранс», тому що вони не купляють тролейбуси, а ці гроші ідуть просто на відшкодування електроенергії». 

Говорить директор КП «Електроавтотранс» Віталій Однорог: 

« Якщо гроші в бюджеті закладені на розвиток підприємства – на закупівлю автотранспорту, це тільки на закупівлю автотранспорту. Зобов’язання Сумської міськради – це компенсування пільгових категорій. Щомісяця це близько 3-4 млн грн. – компенсування за пільгові категорії. Власними силами підприємство заробляє близько 3,5 – 2 млн грн.» 

Чому не купуватимуть автобуси, пояснив сумський міський голова Олександр Лисенко

«Антимонопольний комітет направив відповідне заперечення по пасажирському транспорту, крім тролейбусів, на автобуси і вважають їх монополістами - наше КП «Електроавтотранс». Вони («Електроавтотранс») зараз підготували усі документи, вони подали і ми вже чекаємо висновку. Вже є погодження на цей позитивний висновок. Тільки ми його отримаємо, ми одразу оголошуємо тендер, але я думаю, що він вийде на наступний рік». 

Як пояснив голова  обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Євген Касьян, заперечення центрального офісу його відомства - не допустити порушення прав інших перевізників, які займаються автобусними перевезеннями: 

«Це було визнано державною допомогою, вона була дозволена але за виконання шести умов. Необхідно розробити методологію щодо компенсації покриття різниці у тарифах, це коли проїжджають пільговики і підприємству потрібно віддавати, за рахунок міського бюджету, ту частину коштів, яку він не отримав від пільговиків». 

Друга умова – придбані автобуси «Електроавтотранс» зможе використовувати тільки на існуючих вже маршрутах: 57а, 58а і 62. Наступна умова, після закінчення дії договорів по цим трьом маршрутам, куплені автобуси треба буде повернути виконкому. Ситуацію з закупівлею комунального транспорту і умови Антимонопольного комітету прокоментував фахівець з транспорту порталу  AllTransUA Іван Черниш: 

«Єдине, таке не дуже логічне рішення, це те, що ці автобуси мають використовуватися тільки на певних маршрутах, а потім повернутись виконкому. Насправді, не зрозуміло, що тоді з цим робити. Повернувся автобус виконкому і що? Виконком може знову їх віддати в «Електроавтотранс» і на цьому історія закінчиться. Щодо того, чи треба їх купувати. Насправді, так, це питання більш важливе, тому що в м. Суми найбільш завантажені пасажирами маршрути, вони обслуговуються тролейбусами, яких не вистачає. Обіцяли 22 тролейбуси в кредит купити і це кудись зникло. Дуже багато тролейбусів іще з радянських часів, з 90-их, вони потребують заміни і ніякого руху в цьому напрямку не ведеться, тому дуже дивно, що вони займаються питанням автобусів». 

За інформацією прес-секретарки «Електроавтотрансу» Ірини Крячко останній раз підприємство придбало чотири автобуси у березні минулого року за 8 млн 420 тис грн. За міською програмою розвитку пасажирського транспорту на 2019-2021 рік щороку мерія має перераховувати на розвиток «Електроавтотрансу» 186 млн 986 тис грн. Скільки з них мають виділяти на закупівлю нової техніки Ірина Крячко пообіцяла надати коментар завтра.