У Сумах влаштували фотопроєкт для мам, які виховують дітей з інвалідністю

18:41, 15 жов. 2019
 
У Сумах влаштували фотопроєкт для мам, які виховують дітей з інвалідністю

У рамках проєкту «Криця в жіночих обладунках» мамам дітей з інвалідністю влаштували фотосесію. Сьогодні візажисти, фотографи та перукарі створювали образи для цих жінок. Усього їх десятеро.

"Мою донечку звати Катруся, їй 7 років. Вона дуже цікава, дуже любить спілкуватися, співати любить. Але в неї такий діагноз – дитинка з ДЦП. Вона не може пересуватися, тому я завжди поряд з нею. Я її ніжки. Ми дуже любимо гуляти, подорожувати. І, на жаль, не завжди буває час щоб зробити собі макіяж, зробити гарну зачіску, надіти каблуки та пити десь з донькою. Зазвичай це кросівки, джинси та пішли гуляти. Тому для мене це віддушина", – каже учасниця проєкту Ольга Горбунова.

На час фотосесії Людмила залишила у бабусі свого чотирьох річного сина Єгора. Каже, для проєкту обрала червону сукню з відкритою спиною.

"Мені дуже подобаються усі ці жіночі штучки, вони дають впевненість у собі, дає можливість трішки опустити думки домашні… Це особлива дитина, його звати Єгор, він зараз знаходиться з бабусею. Він нікуди не ходить, ні в садочок, нікуди, ми тільки їздимо на всі реабілітації", – розповіла учасниця проєкту Людмила Свінарець. 

Наталія – мама трьох дітей. Для фотосесії підготувала відразу три сукні. Каже, на участь у проєкті змотивувала її організаторка Наталя.

"Ми знайомі, збираємося в «мама клуб», спілкуємося у вайбері. Тому підтримати хотілось, тим паче у такому стані людинка, наважилася на такий подвиг. Це взагалі супер. Другі пологи у мене двійнятка. Першу звати Олечка, друга – Вірочка. Ось з Вірочкою такі невеличкі труднощі, але ми сильні, ми працюємо. І як каже її хрещена – вона трудяжка", – розповіла учасниця проєкту Наталія Гасиліна. 

Цей проєкт некомерційний, тому усі, хто в ньому залучені, працюють на волонтерських засадах.

"Особливість нашого «Мама-клубу» у тому, що в нього входять мами в яких є діти з інвалідністю. Гурток по інтересах. Чому, хотілось… я коли дівчат збирала, була ідея говорити не про реабілітацію, не про спеціалістів, а просто про життя. Тому, що ти загрузаєш в це. В мене малому 4 роки, комусь 3, в когось уже 8. З року в рік, ти постійно в цьому, цьому… Дівчата ожили, там всякі бусики, платтячка, всі такі… всі брали участь, всі допомагали", – розповіла співорганізаторка проєкту «Криця в жіночих обладунках»  Наталія Дєнісова.  

Завершальний етап проєкту «Криця в жіночих обладунках» – виставка фотографій, які сьогодні були зроблені на фотосесії. Її покажуть у Сумах за два тижні.

Анна Погребна