У Сумах розповіли як обирати достовірні джерела та протидіяти фейкам

9:02, 8 лис. 2019
 
У Сумах розповіли як обирати достовірні джерела та протидіяти фейкам

Подискутувати на тему «Інформаційна безпека» зібралися вчора у Конгрес-центрі СумДУ. Учасникам розповіли як обирати достовірні джерела.

«Зустрічаємося ми з фейками щодня, гортаючи Фейсбук-сторінку, тобто сказати, що ми з ними не стикаємося це сказати неправду. І не важливо чи це політика, культура, спорт чи це якісь місцеві медіа. Всі маніпулюють. Я дивилася в контексті того, як люди сприймають цю інформацію, а дана дискусія мені розширила кут зору на те, що ми маємо звертати увага не тільки як сприймати, а й хто надає і як контролювати ці процеси», - говорить Анна Перепилиця - учасниця обговорення. 

«Фейки часто мімікрують і вони дуже схожі на правду, але треба включати мозок, розуміти, що треба користуватися інструментами перевірки інформації. Як перевіряти? Погугліть спочатку, подивіться великі серйозні медіа на скільки вони про це пишуть. Чи це просто якась плітка, чутка в «Фейсбуці», яку постійно всі носять у зубах. Як правило: посилаються на когось, кого ви не можете знайти. Наприклад: моя сусідка, сестра якогось двоюрідного дядька сказала, якісь безіменні джерела», - каже Зоя Казанжи, медіаекспертка, письменниця.

«Треба змінювати людей, які сприймають інформацію, не можна каральними якимись заходами заборонити розповсюдження цих фейків, вони все одно будуть розповсюджуватися доки на них буде попит і саме люди повинні вміти розрізняти що є правдою, а що ні. Тобто критично ставитися до інформації, яку вони бачать на телебаченні, на сайтах. На жаль, зараз поки не так. Останнє дослідження «Інтер ньюз» проводив: на початку людей запитали  чи зможуть вони відрізнити фейк? – 75% сказало, що так. Подивилися відеосюжети, реально змогли відрізнити лише 11%, тобто люди думають, що вони розбираються, думають, що вони знають, де фейк, а де правда. А на справді це далеко не так», - сказав Олексій Захарченко, медіаексперт «Детектор медіа».