Вміст марганцю у 35 разів вище за норму - результати дослідження води у колодязі села Стецьківка

19:48, 11 лис. 2019
 
Вміст марганцю у 35 разів вище за норму - результати дослідження води у колодязі села Стецьківка

У 35 разів перевищено вміст марганцю. Такі результати аналізу води виявила лабораторія міськводоканалу у колодязі села Стецьківка Сумського району. Тиждень тому жителі селища виявили там воду фіолетового кольору.

«Водоканал здійснив хімічний аналіз колодязної води, було виявлено одне перевищення по марганцю при нормі 0,5 мг на дм3 зафіксовано 17, 54 мг на дм3. Природним шляхом марганець буває, однак не в такій нормі, може бути 0,6 - 0,8 мг на дм3 у кубі, а не 17, 54», - каже начальниця служби лабораторного контролю за якістю питної води та скинутих стічних вод КП «Міськводоканал» - Світлана Крившенко.

«Наявність більш високих концентрацій у воді ми можемо візуально оцінити і така вода буде за своїм кольором каламутна й матиме специфічне забарвлення, така вода непридатна для пиття. Були випадки отруєнь при проведенні дезінфекційних заходів  з застосуванням КMn4, але за 20 років був один такий випадок», - говорить Валентина Тищенко, начальниця управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства.

Як повідомив сільський голова села Стецьківка Ігор Верніченко до поліції вони не зверталися. Впродовж цього тижня воду викачають, коштуватимуть роботи 2-3 тисячі гривень, у залежності від глибини викачування.