Справи Сумського Майдану: на якій стадії та чи передадуть їх до ДБР?

17:37, 21 лис. 2019
 
Справи Сумського Майдану: на якій стадії та чи передадуть їх до ДБР?

Сім справ із 16-ма обвинуваченими — така статистика розслідувань розгону сумського євромайдану. Всі справи у судах, одну з них понад рік не можуть почати слухати. Обвинувачення в ній представляла Генеральна прокуратура, з відучора вона має передати справи майдану до Державного бюро розслідувань. 

Слідство за фактом розгону протестувальників у ніч з 26-го на 27-ме тривало понад 4 роки, два з яких — під керівництвом Генеральної прокуратури. З червня 18-го року обвинувальний акт мандрував судами, із торішнього вересня справу намагається почати слухати Білопільський районний суд

"Справа знаходиться на стадії підготовчого судового засідання. Засідання суд не може провести, з тієї причини, що у справі нараховується близько 30 учасників судового процесу і не вдається зібрати всіх потерпілих. Якщо не будуть додержані ці норми, то це буде прямою підставою для скасування вироку суду", – каже  речниця Білопільського районного суду Світлана Шматенко.

Також цей суд розглядає по суті справу щодо слідчого міліції та прокурора. За словами речниці суду, у справі допитали 50 свідків, залишаються ще чотири.

За словами начальника управління прокуратури Сумської області Олександра Глядчишина, жодних розпоряджень щодо передачі справ, у яких прокуратура представляє обвинувачення, – немає.

"До суду спрямовані обвинувальні акти стосовно двох працівників поліції, двох суддів і трьох працівників прокуратури. Вони обвинувачуються у злочинах, які стосуються перевищення влади, притягнення завідомо невинуватих до кримінальної відповідальності і постановлення завідомо неправосудних судових рішень. Зараз ми очікуємо продовж найкоротшого строку завершення судового розгляду у двох кримінальних провадженнях", – каже начальник управління прокуратури Сумської області  Олександр Глядчишин.      

Усього у судах щодо подій на сумському євромайдані зараз 7 справ: по одній слухають у Полтаві та Харкові, дві в Білопіллі та три у Лебедині. Загалом на лаві обвинувачених 16 людей, у тому числі двоє суддів, експрокурор області, екс-очільник міліції області, ексслідчий міліції та колишні два прокурори.

Обвинувачення в одній зі справ підтримує генпрокуратура. 20-го листопада вона мала передати частину своїх справ, серед яких «справи Майдану», до Державного бюро розслідувань.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка та директор Державного бюро розслідування Роман Труба кажуть, що передача справ та ознайомлення з ними займе якийсь час, а законодавство передбачає можливість проведення невідкладних процесуальних дій зараз за участю процесуальних керівників.

Наразі до Верховної ради внесений законопроєкт, він передбачає спрощену процедуру переведення слідчих генпрокуратури до державного бюро розслідувань. 

"У ДБР немає слідчих, які що-небудь знають про ці справи. Необхідно внести правки до закону про ДБР, в яких дозволити слідчим, які вже розслідували ці справи у прокуратурі, перевести в ДБР так, щоб не розривати слідчі групи. Ті, що в суді прокурори лишаються, але там питання в тому, що при передачі справ, тимчасово, дійсно, виникають проблеми у прокурорів. Наприклад, не дай Боже, зірветься одне чи два засідання. Думаю, що не буде великої перерви в цьому. Процесуальні керівники можуть змінитися, але це не зміна органу. Це не тягне на початок розгляд справи", – каже адвокатка родин загиблих на Майдані Євгенія Закревська.

29 листопада – чергова спроба провести підготовче засідання у справі розгону сумського євромайдану, що у Білопільському райсуді.

Ми намагались дізнатись у Генеральній прокуратурі та Державному бюро розслідувань: чи входять сумські справи про розгін майдану до переліку тих, які повинні бути передані ДБР, поки відповідь не отримали.

Нагадаю, окрім цих, також сумчани фігурують в інших справах – щодо подій на столичному майдані у лютому 2014 року. А саме про розстріли людей на вулиці Інститутській 18-20 лютого. Один фігурант – екскерівник харківського «Беркуту» Владислав Лукаш, який раніше працював у сумській міліції; інший – Олексій Братушка – загиблий. Обидві справи – на стадії вивчення доказів.