Дефіцит бюджетів трьох госпітальних округів Сумщини на 2020 рік становитиме 155 млн грн

11:45, 22 лис. 2019
 
Дефіцит бюджетів трьох госпітальних округів Сумщини на 2020 рік становитиме 155 млн грн

Понад сто пятдесят п’ять мільйонів гривень. Такий дефіцит бюджету спрогнозували на 2020 рік для  лікарень Роменського, Охтирського та Конотопського госпітальних округів.  Розрахунки озвучили  під час круглого столу представники Сумського центру розвитку місцевого самоврядування.

«Частина лікарень зможе заробити в межах нових правил гри з другого кварталу, з квітня, 40-50% від необхідних сум. Трошки в кращій ситуації Роменський госпітальний округ, але і в Охтирському, і в Конотопському кілька лікарень не зможуть заробляти достатню кількість коштів, надаючи ті послуги, які вони фізично можуть надати, тому що з квітня починається перехід: всі лікарні будуть у прямих відносинах із Національною службою здоров’я України. Вона буде закупляти пакети медичної допомоги», - каже директор Сумського центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Хоруженко.

За його словами, розрахунки робили протягом трьох місяців за методикою лікарень Полтавської області. Саме вони ввійши в експеремент, який робили Міністерство охорони здоров’я та Національна служба здоров’я.

Говорить головна лікарка Роменської районної лікарні Валентина Гунькова: «Треба сьогодні розподілити кошти, а їх є де розподілити. У нас ще є запас. Мене це не лякає зовсім».

Рішення щодо майбутнього функціонування лікарень має приймати власник, говорить експерт групи децентралізації ГО «Реанімаційний пакет реформ» Юрій Ганущак: «Лікарня має надавати послуги, порахуйте ці послуги, подивіться, чи вони вписуються у те, що вимагає НСЗУ. Саме вона укладає договір тільки з тими, хто пройшли відповідне ліцензування. Тобто, мають відповідну кількість страхових випадків, тобто можуть лікувати такі потужності, мають відповідну кількість кваліфікованих лікарів. Усе інше – працює за іншою програмою. Це – або лікарня планова, або  реабілітаційна, або хоспісна. Приймайте рішення. Точно не будете фінансуватися НСЗУ. Тому що НСЗУ виходить з розуміння якості послуги. А якість послуг – це ті речі, які рахують прямим рахунком».

Один із варіантів вирішення проблеми озвучив заступник селищного голови Дубовязівської громади Конотопського району Леонід Білик.

«Вихід тут тільки один – партнерство між громадами, місто – і всі разом повинні мати розрахунок чи на одну людину, яка перебуває на території. Ми повинні чітко розуміти, скільки коштів ми маємо дати на вторинку. На погашення чи заборгованості, чи взагалі на виконання робіт, обладнання чи самі приміщення», - каже він.

На Сумщині утворено шість госпітальних округів: Сумський, Роменський, Охтирський, Шосткинський, Конотопський та Глухівський. Уряд затвердив їхній перелік та склад у січні цього року. Можливий дефіцит бюджету інших трьох госпітальних округів, а саме: Сумського, Шосткинського та Глухівського, обрахували частково, сказав Олександр Хоруженко.