У Сумах розказали про ситуацію із захворюваністю на ВІЛ

17:52, 29 лис. 2019
 
У Сумах розказали про ситуацію із захворюваністю на ВІЛ

У Сумській області на обліку перебуває майже 1680 людей, які мають ВІЛ-інфекцію, з них 29 – діти. Про це сказав головний лікар обласного клінічного медичного центру соціально небезпечних захворювань Тарас Злиденний на брифінгу до Міжнародного дня боротьби з ВІЛ/СНІДом. Там же зробили всім охочим тест на ВІЛ та розказали як зробити скринінг на ВІЛ за допомогою смартфону.

Лікування ВІЛ-інфекції в Україні безкоштовне, необхідні медикаменти є в наявності.

«Станом на сьогоднішній день під медичним наглядом по всій області і по всіх лікувальних закладів нашої області знаходяться 1680 ВІЛ-інфікованих осіб, у тому числі 517 хворих на СНІД. Найбільший показник захворювання населення по районах – це Кролевецький, Роменський, Шосткинський, Конотопський райони і м. Суми»,- каже Тарас Злиденний, головний лікар КНП СОР «Обласний клінічний медичний центр соціально небезпечних захворювань».

«БО «100% ЖИТТЯ» був розроблений додаток він називається HIVtest. Тут розроблена серія питань на які ви чесно відповідаєте і у кінці тест вам видає відсоткову вірогідність інфікованості на ВІЛ. Також ви зможете побачити пункти, де можна пройти тест на ВІЛ, які є у вашому населеному пункті», - говорить Андрій Букін, виконавчий директор СОГО «Клуб «Шанс».