UA: СУМИ влаштували перегляд документального кіно для людей з вадами зору

UA: СУМИ влаштували перегляд документального кіно для людей з вадами зору

4 гру. 2018

3 грудня у межах Мандрівного фестивалю Docudays UA у кінозалі телецентру UA: СУМИ відбувся показ документального фільму "Віддалений гавкіт собак". Стрічка супроводжувалася тифлокоментарем — додатковою звуковою доріжкою, створеною для людей з вадами зору. Подія приурочена до Міжнародного дня людей з інвалідністю.

Мандрівний фестиваль Docudays UA розпочався на Сумщині 1 листопада. На UA: СУМИ це вже третій кінопоказ в рамках цього фестивалю. Стрічку з тифлокоментарем обрали щоб підтримати людей з вадами зору та наголосити на необхідності врахування їхніх потреб.

Тифлокоментар — це аудіодоріжка, яка пояснює, що відбувається на екрані у тій чи іншій сцені. З її допомогою люди з вадами зору отримують змогу повною мірою сприймати відеоконтент. Однак фільми з тифлокоментарями поки що досить рідкісне явище.

За словами продюсерки Сумської філії Суспільного Оксани Кириленко, кінопокази на UA: СУМИ запровадили для того, щоб спілкуватися з глядачами наживо і більше дізнатися про їхні потреби.

"Ми дбаємо про різні категорії глядачів. До слова, UA: СУМИ — єдина телекомпанія на Сумщині, яка має сурдоперекладача та програми з сурдоперекладом. От тепер з’явилась можливість подбати про людей зі слабким зором — демонструємо стрічку з тифлокоментарем. Сподіваємося, у майбутньому буде більше таких фільмів і ми матимемо змогу транслювати їх на каналі", — розповіла Оксана Кириленко.

Документальна стрічка "Віддалений гавкіт собак" данського режисера Сімона Леренга Вільмонта розповідає про життя 10-річного Олега під час війни на сході України. Хоча більшість людей виїхала з села, хлопчик разом з бабусею продовжують жити на лінії фронту. Фільм отримав престижні нагороди на міжнародних фестивалях у Нідерландах та Швеції.

Своїми враженнями від перегляду стрічки поділилася Дарія Сасса, координаторка громадської організації "Ініціативи Слобожанщини":

"Фільми з тифлокоментарями дуже важливі для осіб з інвалідністю по зору, оскільки вони розширюють можливості. У людини покращується уява. Те, що ми не бачимо візуально, передають саме тифлокоментарі, або, як їх ще називають, аудіодискрипція. Такий напрям звукового оснащення фільмів в Україні зараз тільки починає розвиватися і поки що на волонтерському рівні. Держава ще мало зробила таких фільмів, але ми вже маємо змогу їх переглянути".

 

Кінозал у телецентрі UA: СУМИ почав свою роботу у серпні цього року з проведення фестивалю європейського артхаусного кіно. За цей час його відвідало близько 600 глядачів.

Нагадаємо, у Міжнародний день людей з інвалідністю, 3 грудня, в ефірі телеканалів Суспільного мовлення UA: ПЕРШИЙ, UA: КРИМ та UA: КУЛЬТУРА транслювали міжпрограмні відеоролики з уроками жестової мови.