«Рівненський протипухлинний центр: брехня і побори на мільйони»: UA: СУМИ покаже третій випуск розслідувань від «Четвертої влади»

«Рівненський протипухлинний центр: брехня і побори на мільйони»: UA: СУМИ покаже третій випуск розслідувань від «Четвертої влади»

16 лип. 2021

У суботу, 17 липня, о 19:45 глядачі UA: СУМИ побачать розслідування від команди з Рівного

У Рівненському обласному протипухлинному центрі, колишньому онкодиспансері, виявляють та лікують онкологічні хвороби. А ще він відомий поборами з пацієнтів, про які раніше вже повідомляли журналісти агенції «Четверта влада» у своїх розслідуваннях.

Завдяки медичній реформі більшість послуг і медикаментів у закладі мали стати безоплатними. Національна служба здоров’я України за рік реформи з квітня 2020-го по квітень 2021-го перерахувала закладу майже втричі більше коштів, ніж він отримав рік перед тим. Загалом 101 мільйон.

За ці гроші заклад мав, зокрема, діагностувати та лікувати пацієнтів. Розслідувачі дослідили як він це робив і знайшли докази, що медперсонал і керівництво протипухлинного центру позбавляють пацієнтів мільйонів гривень, в тому числі на користь приватних медичних фірм.

Серію розслідувань для Суспільного мовника готує команда Рівненської агенції журналістських розслідувань «Четверта влада».

Нагадаємо, перший випуск розслідувань «Життя і смерть від інсульту: хто платить» від рівненської команди вийшов в ефір 20 травня. У ньому йшлося про порушення під час лікування інсультів у рівненських лікарнях. 

Фільм другий «Кисневий голод на Рівненщині: хто винен» показали на UA: РІВНЕ 17 червня. Він про те, як рівненські посадовці втратили 15 мільйонів гривень, які могли піти на кисень для пацієнтів лікарень. Це спричинило додаткові витрати для медзакладів та пацієнтів, а також поставило під загрозу життя частини пацієнтів.

Розслідування доступні за посиланням на ютуб-каналі UA: РІВНЕ.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу та відкритого відбору творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Нагадаємо, UA: СУМИ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Сумської області шукайте на діджитал-платформах: