Фільм-дослідження «Поліські тенета» про «загублене» містечко Чорнобильської зони: 22 серпня — на Суспільному

Фільм-дослідження «Поліські тенета» про «загублене» містечко Чорнобильської зони: 22 серпня — на Суспільному

21 сер. 2021

Напередодні святкування ювілею Незалежності, 22 серпня о 17:20 на регіональних телеканалах Суспільного відбудеться прем’єра документального фільму «Поліські тенета», який розповість глядачам незнану широким загалом історію української зони відчуження.

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів 

Проєкт, який став одним із переможців відкритого відбору в межах програми «Створюй із Суспільним», акцентує увагу на селище міського типу в Чорнобильській зоні зі знаковою для цього краю назвою — Поліське. Автор ідеї та оператор фільму «Поліські тенета» — Павло Липа, режисер — Костянтин Кляцкін, продюсер — Сергій Малярчук.

Після вибуху на ЧАЕС радянська влада покинула селища сам на сам із радіацією, про яку людям навіть не повідомляли. Відоме давньою історією, Поліське перетворилося на зону, закриту для висвітлення проблем, але до зони відчуження не було включене і людей не переселяли. Це було зроблено лише через декілька років після аварії.

Студія DocNoteFilms зібрала інформацію про історію Поліського та сучасне життя його мешканців — дані для фільму добували у записах архівів, з плівок кінохроніки, коментарів екологів, краєзнавців і професійних істориків, шукали у спогадах переселенців та у розмовах з «самоселами», які попри всі загрози так і залишилися жити у рідному селищі.

5 серпня команда документального фільму-дослідження «Поліські тенета» організувала престур та допрем’єрний показ стрічки на головній локації зйомок. Журналісти, які стали учасниками престуру, побачили маловідомі об’єкти зони відчуження, поспілкувалися з мешканцями Поліського, експертами та знімальною групою. І головне — подивилися стрічку «Поліські тенета» просто у закинутому містечку, про яке розповідається у фільмі.

Заходи престуру проведено з дотриманням вимог радіаційної безпеки й карантинних заходів.

7 серпня допрем’єрний показ документального фільму-дослідження «Поліські тенета» відбувся і в Переяславі, де живе багато переселенців з Поліського.

Нагадаємо, «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільне мовлення. Для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовника у 2021 році відібрали 68 проєктів. Із них 39 увійшли до довгого списку. 

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.