«Ліс за парканом» — нове розслідування проєкту «Червона лінія» на UA:

«Ліс за парканом» — нове розслідування проєкту «Червона лінія» на UA:

2 вер. 2021

У суботу, 6 серпня, о 19:45 в ефірі UA: СУМИ вийде черговий випуск журналістських розслідувань «Червона лінія» від команди з Волині. У серії «Ліс за парканом» команда проєкту з’ясує, хто і як «приватизував» державний ліс між селами Лище і Гаразджа. 

Як розповіла авторка проєкту «Червона лінія» Оксана Петрук, державне підприємство «Ківерцівське лісове господарство» успадкувало колишній колгоспний ліс між селами Лище і Гаразджа. Закладали його громадою, залучали до посадки школу, а зараз понад 32 гектари по периметру загородили парканом-сіткою. 

«Кажуть, це вольєр громадської організації "Товариство мисливців і рибалок "Горинь". Натомість "Горинь" офіційно не отримувала таких угідь у користування, — каже авторка проєкту «Червона лінія» Оксана Петрук. — Поруч із загородженим лісом — розкішна конюшня. Її пов’язують з місцевим бізнесменом-аграрієм Євгеном Дудкою і начальником обласного управління лісового і мисливського господарства Олександром Кватирком. Обидва —  і бізнесмен, і чиновник — свою причетність до загородженого лісу заперечують».

У черговому випуску проєкту «Червона лінія» журналісти з’ясовують, хто і як «приватизував» державний ліс. 

«Хоча ділянка і не має кадастрового номера, проте шар "ліси" в Державній кадастровій карті підтверджує, що офіційно її не вилучено з державної власності. Та насправді цей ліс вже не належить громаді», — каже Оксана Петрук

Разом із Оксаною Петрук над випуском працювали журналістка Марія Доманська та оператор зйомки й монтажу Юрій Ребрик

Проєкт реалізують через відкритий конкурсний відбір  «Створюй із Суспільним. Розслідування». «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільне мовлення.

Нагадаємо, перший фільм-розслідування від волинської команди вийшов в ефір 13 травня. У ньому йшлося про зловживання у лісовому господарстві, надро- і водокористуванні. Випуск доступний за посиланням на ютуб-каналі UA: ВОЛИНЬ.

Друга серія волинських розслідувань «Бізнес на воді», вийшла в ефір 10 червня —  це історії про те, як агрофірми, що належать родичам високопосадовців, обходяться без погоджень екологів і відповідних дозволів. Переглянути випуск  можна на ютуб-каналі мовника. 

Третю серію «Парк без меж» про те, як у Луцьку забудовують міський парк, телеглядачі побачили 8 липня. Переглянути її можна за посиланням.

У четвертій серії «Смітник замість полігону» автори проєкту «Червона лінія» розповіли про стихійне сміттєзвалище біля села Заброди, куди десятиліттями вивозить відходи 25-тисячна Ківерцівська міська громада. Переглянути її можна за посиланням.

Нагадаємо, UA: СУМИ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. 

Оперативні новини Сумської області шукайте на діджитал-платформах: