Більше історій з містечок, віддалених від центру: Суспільне запрошує громади реєструватися на онлайн-навчання

Більше історій з містечок, віддалених від центру: Суспільне запрошує громади реєструватися на онлайн-навчання

11 лис. 2021

10 листопада відбулася онлайн-зустріч команди Суспільного з представниками та представницями громад Чернігівщини, Сумщини та Харківщини, де обговорили безкоштовне навчання універсальній журналістиці, розбудову гіперлокальної мережі Суспільного та співпрацю мовника з віддаленими громадами цих регіонів.

«У громадах є чимало цікавих історій, про які ми не знаємо, бо не маємо можливості бути на місці події чи швидко туди доїхати. Тож шукаємо серед вас інформаторів — людей, з якими ми могли б співпрацювати, обмінюватися інформацією. Хочемо запросити усіх вас долучитися до онлайн-навчання, де ви більше дізнаєтеся про те, як працювати з джерелами, як монтувати і як знімати. Найкращі випускники отримають можливість долучитися до команди Суспільного», — сказала на початку зустрічі Ганна Рожкова, координаторка проєкту з розбудови гіперлокальної мережі універсальних кореспондентів Суспільного мовника. 

Читайте також: Регіональні телеканали Суспільного покажуть «Курс з інформаційної гігієни» з Оксаною Мороз

Приймання заявок на безкоштовне навчання для мешканців громад Харківщини, Сумщини та Чернігівщини триває до 19 листопада. Команда Суспільного запрошує реєструватися усіх, хто любить чи хоче навчитися працювати з інформацією. Медійна освіта — не обов’язкова для участі у проєкті. 

Однією з тренерок майбутніх навчань стане менеджерка дирекції регіонального мовлення Суспільного Ірина Цибух. Під час онлайн-зустрічі вона зазначила: місія регіональної журналістики — це, по-перше, доступно пояснювати загальнонаціональні проблеми та явища, аби мешканці громад розуміли, як це впливатиме на їхнє життя. По-друге — знаходити й розповідати локальні історії так, щоб їх почула й побачила уся країна. 

«Зараз медіа мають особливу роль, і Суспільне зокрема. Ми намагаємося відсортовувати якісну інформацію від неякісної, чітко розділяючи факти та коментарі. Тож шукаємо людей, які зможуть забезпечувати цю місію на локальному рівні. Наша команда подає збалансовану та достовірну інформацію за стандартами журналістки, а також налагоджує громадський діалог», — розповіла Ірина Цибух, медіатренерка, менеджерка дирекції регіонального мовлення Суспільного. 

Читайте також: Суспільне розбудовує гіперлокальну мережу: команда зустрілася з громадами Сумщини

Темами навчання стануть: пошук інформації та джерела, стандарти журналістики, розробка теми та підготовка до зйомки, зйомка та монтаж, мобільна журналістика.

Аби розповідати більше історій про віддалені громади й проблеми чи досягнення тамтешніх мешканців, команда мовника будує горизонтальні зв’язки між журналістами Суспільного та мешканцями громад.

«Трапляються у глибинках і такі історії, які, на перший погляд, безпорадні, але вони є типовими для різних регіонів. Коли про них розповідаємо, то дізнаємося, які успішні кейси з вирішення таких проблем є у громадах. Регіональні кореспонденти зможуть донести інформацію про успіхи їхньої громади у подоланні труднощів, що буде корисним для інших. Як правило, довіра до медійників, які живуть поруч із героями матеріалів, є більшою, ніж до "заїзджих" кореспондентів. А ще — формування такої гіперлокальної мережі може стати містком між глибинкою та умовним "центром прийняття рішень", що також впливає на життя громади», — додала шеф-редакторка новин Суспільне Суми Наталія Гордус.

Читайте також: Суспільне розбудовує гіперлокальну мережу: команда зустрілася з громадами Чернігівщини

«Історії, які ми знімали в громадах Чернігівщини, насправді цікаві великій аудиторії. Відео з громад у нас набирали 5-8 млн переглядів. Водночас є регіони, про які ми нічого не знаємо та отримуємо звідти дуже мало новин, – говорить шеф-редакторка новин Суспільне Чернігів Алла Скорик. — Але ж проблема, про яку не сказали, не почне вирішуватись, подія, про яку не розповіли,  не відбулась. Навчання буде корисне й місцевій владі, щоб зрозуміти, як комунікувати з медіа, особливо на проблемні, конфліктні теми».

Читайте також: Як стати журналістом Суспільного, не виїжджаючи за межі своєї громади, — розповіли на зустрічах на Харківщині

«Чому нам важливо тримати зв’язок із громадами? Окрім того, що це ваші унікальні історії, які знаєте тільки ви, це також ваше занурення у життя ваших громад, розуміння всіх тонкощів та проблем ваших сусідів, — звернувся до учасників онлайн-зустрічі шеф-редактор новин Суспільне Харків Слава Мавричев. — Суспільне — це сервіс: ми працюємо для людей і надаємо їм інформацію. І наше завдання бути таким собі камертоном: коли з одного боку соцмережі волають про зраду, з іншого боку провладні або олігархічні медіа розповідають, що все добре, люди мають знати, що вони можуть прийти на Суспільне і дізнатися, що відбувається насправді  з підтвердженими джерелами, достовірно, збалансовано, чітко відділяючи, де є факти, а де — коментарі. Всі цінності й, найголовніше, навички — це те, про що можна дізнатися та опанувати під час навчання».

Загалом навчання в межах розбудови гіперлокального проєкту Суспільного триватиме 2 місяці: у грудні — дистанційні онлайн-тренінги, у січні — менторська підтримка, де учасники зможуть створювати власні матеріали та допрацьовувати їх спільно з тренерами. Найкращі випускники отримають можливість працювати в команді Суспільного.

Нагадаємо, Суспільний мовник розбудовує гіперлокальну мережу універсальних журналістів, які працюватимуть на рівні об’єднаних територіальних громад. Пілотними у проєкті, який реалізується за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, стануть Сумська, Чернігівська та Харківська області.

Проєкт має дві складові:

  • безкоштовне онлайн-навчання універсальної журналістики від Академії суспільного мовлення, доступне для широкої аудиторії;
  • створення мережі кореспондентів Суспільного, які житимуть і працюватимуть у своїй громаді.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.