«Найважливіше – це люди, яких ми зустріли під час подорожей», – команда «Сковорода. Гастробайки» розповіла, як творили проєкт

«Найважливіше – це люди, яких ми зустріли під час подорожей», – команда «Сковорода. Гастробайки» розповіла, як творили проєкт

5 січ. 2022

На Суспільне Суми завершився перший сезон програми про гастрономічну спадщину Сумщини «Сковорода. Гастробайки». Цей проєкт створила команда сумчан за результатами конкурсу «Створюй із Суспільним»

Читайте також: Переможці відбору «Створюй із Суспільним»: які проєкти втілять у 2022-му

Знімальна група подорожувала різними куточками області та збирала рецепти автентичних місцевих страв. Що залишилось за кадром програми та які враження команда проєкту винесла зі своїх гастроподорожей — ми розпитали авторів проєкту.

Що ви відчували, коли остання серія першого сезону вийшла в ефір?

«Вже починаємо будувати плани на майбутнє. У ході зйомок першого сезону у нас виникло чимало нових творчих ідей, які ми зібрали, щоб реалізувати», – розповідає керівник творчої групи Євген Серебряков.

«Для нас завершення програми – це можливість відпочити. Бо зйомки були дуже динамічними, часу на відновлення не лишалося», – додає ведучий програми Денис Полак.

Які моменти у зйомках-подорожах були найбільш цікавими?

«Найважливіше – це люди, яких ми зустріли під час подорожей, місцеві мешканці сіл і містечок. Від зустрічей з ними у нас було багато емоцій. Десь зустрічали сумних людей, десь – веселих. На нас справило велике враження те, як люди живуть, як вони пораються з господарством, які страви готують,» – ділиться враженнями Денис Полак.


«Запам`яталися спогади літніх мешканців сіл про життя років 70 тому. Вони дуже вражають. Багато розповідей, якщо написати їх на папері, будуть досить сумними історіями. Наприклад, спогади про голод, як їли те, що знаходили у лісі. Або як радянська влада встановлювала податки, які просто неможливо було сплатити. За несплату цих податків людей привселюдно ганьбили, забирали з дому майно. І не лише в період голодомору, а і в пізніші часи.

Такі історії часто зберігаються у народній пам`яті і не афішуються. Коли ж ми починали розпитувати про автентичні страви, люди згадували і смачні страви, і досвід харчування жолудями з лісу. При цьому вони зазначають, що у важкі часи не занепадали духом. Все пережили і відпустили негативні емоції – зараз розповідають про складне минуле часто з гумором. Велику роль у цьому зіграла народна творчість, зокрема пісні. У нашій прикордонній області ми всюди чули українські пісні, російські траплялись дуже рідко, як вкраплення радянського впливу», – говорить Євген Серебряков.

Вас усюди зустрічали охоче, чи траплялися й прохолодні зустрічі?

«У більшості подорожей нас зустрічали радо, особливо коли вже бачили, що ми знімаємо. Майже всюди нам розповідали навіть більше, ніж ми сподівалися почути. Але була й інша ситуація. Якось на півночі нашої області зіткнулися з тим, що багато людей у містечку не хотіли спілкуватися і потрапляти в об’єктив камери. Нас це неабияк здивувало», – ділиться Євген Серебряков.

Читайте також: «Паперовий будинок» — восьма серія «Під прицілом» на Суспільному

Кожен випуск програми «Сковорода. Гастробайки» розповідає про одну страву, а рецептів ви, напевно, зібрали більше?

«Так, далеко не всі рецепти потрапили до програми. Багато з них автентичні, яких ми ніде раніше не зустрічали. Наприклад, коли знімали останній випуск у Мутині, нам розповіли про захолод з риби. Холодець стереотипно має бути м’ясною стравою, але Мутин розташований поряд з річною Сейм – у них ця страва рибна. Була якось ситуація, що ми націлились знімати про м’ясну страву, а нам стали розповідати про цілу низку місцевих рецептів з раками. Не всі місцеві страви мають автентичну назву, але всі сформовані під впливом місцевих особливостей», – розповідає Євген Серебряков.

«З іншого боку мешканці Сумщини іноді називали автентичними стравами радянські олів’є та вінегрет. Ці страви, що сформувались за радянських часів, частково вже витіснили аутентичні», – зазначає Денис Полак.

Яким був сам процес зйомок?

«Зазвичай на наші зйомки збиралось багато людей. У глибинках відбувається не так багато подій, тож громади мобілізувалися. Як водиться, всюди намагалися нагодувати. Але ми згодились на обід лише раз, і це дуже затягнуло нам зйомки. Тому решту серій знімали з порожнім шлунком», – починає розповідь Євген Серебряков.

«Ні обідів, ні перекусів, були голодні, як вовки. Помітили, як я в останній серії з’їв шматок риби, коли готували страву? Думав, що ніхто не помітить, але Євген мене спіймав», – жартує Денис Полак.

Зйомка в одному місці тривала один день?

«Як правило, знімали одним днем, але траплялись випадки, коли приїздили повторно дозняти чи перезняти якийсь матеріал, часто через технічні негаразди. Багато сил та часу займає планування виїзду. Загалом поза кадром лишається багато роботи», – пояснює Євген Серебряков.

«Були моменти, коли ми відкладали поїздку на Сіверщину на тиждень, два, потім на місяць. Переносили виїзд то через погоду, то через інші зовнішні фактори», – згадує Денис Полак.


Зараз багато говорять про занепад чи депресивність віддалених сіл. Якими були ваші враження?

«Один із випусків ми знімали у селі Гречкино. Воно займає чималу територію, але мешкає у селі близько 60 осіб. Попри це, мешканці створили у селі музей-світлицю, зберігають місцеві традиції. Тобто поняття депресивності сіл лише частково визначається зовнішніми факторами, великою мірою воно залежить від ставлення самих людей. Є маленькі віддалені села, де люди не дають депресії себе захопити. Це дуже добре. Ми радіємо, що завітали до таких людей, побачили їх і розповіли про них всій країні. Мені б дуже хотілось, щоб наша програма була імпульсом для їхнього подальшого розвитку», – підсумовує Євген Серебряков. 

Всі серії програми «Сковорода. Гастробайки» можна переглянути у списку відтворення на ютуб-каналі Суспільне Суми.

Нагадаємо, «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільне мовлення. У 2019 році на відкритому конкурсі відібрали 34 ідеї проєктів для регіонального мовлення, у 2020-му — 68 ідей телепрограм. У 2021 році конкурсна комісія відібрала 74 проєкти, шість із них від сумських команд.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. У Сумській області — це телеканал UA: СУМИ та Українське радіо Суми. Дивитись Суспільне UA: СУМИ можна в ефірі та онлайн на сайті мовника. 

Оперативні новини від Суспільне Суми шукайте на діджитал-платформах:  

o    Суспільне│Новини

o    фейсбук-сторінці

o    інстаграм-сторінці; 

o    ютуб-каналі; 

o    телеграм-каналі; 

o    вайбер-каналі.