Про історію невдалого радянського експерименту на Херсонщині — в ефірі UA: СУМИ

Про історію невдалого радянського експерименту на Херсонщині — в ефірі UA: СУМИ

17 січ. 2022

23 січня о 21:30 в ефірі UA: СУМИ та всіх регіональних телеканалів Суспільного — прем’єра документальної програми «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент». Стрічку створила команда херсонців через конкурс «Створюй із Суспільним».

Упродовж січня-лютого глядачі побачать чотири серії проєкту про історію невдалого радянського  експерименту із вирощування бавовнику на Херсонщині у радянський період та якими методами тодішня влада намагалася досягти своєї мети – акліматизувати бавовник із Центральної та Середньої Азії руками депортованих селян. 

 

Архівне відео та коментарі істориків, фахівців з вирощування бавовни і очевидців подій — серії проєкту охоплюють період з початку 20-х років минулого століття і до сьогодні. У четвертому епізоді йдеться про те, у які руїни перетворився один з найбільших бавовняних комбінатів на теренах України, команда проєкту викриє нові експерименти над вирощуванням бавовнику — вже за часів відновлення незалежності України. 

«В чотирьох серіях про херсонську бавовну ми намагалися розповісти про весь комплекс питань пов’язаних з бавовною. Від ідеї вирощування бавовни на півдні України — до краху одного з найбільших бавовняних комбінатів в Європі, — розповідає автор ідеї проєкту Ібрагім Сулейманов. — Більшість з того, про що йтиметься в цих програмах — невідомі або маловідомі історії нашого краю і саме це, на мою думку, буде найбільш цікавим для глядача. Тут і спогади очевидців, і архівні матеріали, а головне — нам вдалося зафіксувати та задокументувати справжні людські історії, від яких холоне кров».

За словами сценариста проєкту Дементія Білого, ця тема — наболіле для історії Херсонщини. Це історія репресій, людських страждань, які уже мало хто пам’ятає. Тож для команди програми було важливим підняти цей дискурс, знайти документи, фото та кінохроніку.

«Продакшн працював у архівах, їздив регіоном, аби зібрати приховані та забуті факти. Робота дійсно була ґрунтовною та складною, адже у цій темі немає жодної структурованої інформації, а тому її доводилось збирати із різних джерел та ретельно перевіряти. Велику допомогу для проєкту надав Державний архів Херсонської області, де знайшли справи репресованих селян, факти злочинних дій радянської влади та головне – архів допоміг з пошуком та оцифруванням архівного відео відповідного періоду. Це унікальний продукт, який має зацікавити нашу аудиторію», — зазначає тимчасова виконувачка обов’язків продюсерки Суспільне Херсон Еріка Авдєєва

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. У Сумській області — це телеканал UA: СУМИ та Українське радіо Суми. Дивитись Суспільне UA: СУМИ можна в ефірі та онлайн на сайті мовника. 

Оперативні новини від Суспільне Суми шукайте на діджитал-платформах:  

o    Суспільне│Новини

o    фейсбук-сторінці

o    інстаграм-сторінці; 

o    ютуб-каналі; 

o    телеграм-каналі; 

o    вайбер-каналі.