Спецпроєкт про вісім років окупації Криму: фільм «Адмінмежа.2014. Хроніка спротиву»

Спецпроєкт про вісім років окупації Криму: фільм «Адмінмежа.2014. Хроніка спротиву»

23 лют. 2022

В суботу, 26 лютого, до роковин окупації Криму о 21:25 в ефірі UA: КРИМ та о 18:30 на всіх регіональних телеканалах Суспільного відбудеться прем’єра першої серії документального проєкту власного виробництва «Адмінмежа.2014. Хроніка спротиву».

Вісім років тому РФ грубо порушила територіальну цілісність та суверенітет України — в Криму з’явилися так звані «зелені чоловічки», озброєні російські військові без розпізнавальних знаків, знехтувавши базовими принципами міжнародного права та європейського устрою, розпочали силове захоплення півострова. 

Читайте також: «Кримське питання» — нове інформаційно-аналітичне ток-шоу на Суспільному

Створена на основі архівних матеріалів, перша серія документальної програми розповість про хроніку спротиву російській окупації Криму на адмінмежі у Херсонській області навесні 2014 року. Як та коли на адмінмежі з АР Крим з’явились перші українські блокпости, як російський десант висадився у Херсонській області поблизу села Стрілкове та як українська армія разом з волонтерами стримувала окупаційні війська.

«На захист своєї держави тоді стали як військові та прикордонники, так і місцеве населення, волонтери, капелани та музиканти. Кожен з них зробив свій внесок у спротив окупації півострова. У фільмі чимало архівних кадрів. Тоді, навесні 2014 року, ми відзняли багато матеріалу, але не могли видавати його в ефір, через питання безпеки, адже на цих кадрах було розташування українських військових позицій, оборонні споруди, номера військової техніки», — розповів автор та режисер спецпроєкту, менеджер міжрегіонального виробництва UA: КРИМ Рустам Авдєєв.

Читайте також: «Самоповернення в Крим»: Суспільне покаже документальний спецпроєкт про повернення кримських татар на батьківщину 

За його словами, робота над першою серією фільму була емоційно складною, адже деяких людей на цих відеоматеріалах Суспільного — військових, волонтерів, музикантів, вже немає в живих. 

«Здається що це було вчора, але пройшло вже 8 років. Працюючи над спецпроєктом, ми знову відчули дух того часу. Зараз ми з командою завершуємо роботу над другою серією, де покажемо історії реальних очевидців та учасників тих подій та пригадаємо події 2014 року. Ця тема зараз як ніколи актуальна у зв’язку з останніми подіями на сході та окупацією Росією території України», — додав Рустам Авдєєв.

Прем’єра другого випуску «Адмінмежа.2014. Хроніка спротиву. Спогади очевидців» в ефірі UA: КРИМ та на всіх регіональних телеканалах Суспільного відбудеться 16 березня. 

Суспільне Крим — це офіційний сайт телеканалу Суспільного мовлення UA: КРИМ. Ми — всеукраїнський супутниковий телеканал, який мовить 24/7 українською, російською та кримськотатарською мовами. На нашому сайті ви може знайти найсвіжіші новини, цікаві статті, головні сюжети про Крим, програми з дискусіями про ситуацію на півострові та щоденні випуски новин. Ми працюємо для мешканців Криму, переселенців та всіх, хто цікавиться Кримом в Україні й за кордоном.