Історії війни на хвилях Українського Радіо Сумщини та Чернігівщини

Історії війни на хвилях Українського Радіо Сумщини та Чернігівщини

13 тра. 2022

Журналісти Українського Радіо Сум та Українського Радіо «Чернігівська хвиля» зібрали історії людей, які пережили обстріли та окупацію російських військ, у проєктах «Стимул жити» та «Щоденник війни. Чернігівщина».

Читайте також: Євробачення-2022: Kalush Orchestra виступить у фіналі під номером 12

Ідея проєкту на Українському Радіо Суми «Стимул жити» з’явилася у команди ще наприкінці грудня. Вони планували розповідати історії життя воїнів АТО, людей з інвалідністю: про їхню боротьбу за життя і про те, що надихає у цій боротьбі, тих, хто підтримує та стимулює до життя. Війна внесла корективи й тепер герої проєкту — люди, які пережили окупацію, які діляться історіями виживання та планами на майбутнє. 

«Пошук історій для передачі — окрема тема, деякі писали на телефон, деякі — в студії. А є й такі, які записували на диктофон прямо на звільнених та понівечених ворогом територіях. Морально дуже важко бачити на власні очі справжні жахіття війни та спілкуватися з людьми, які постраждали, усвідомлюючи, що допомогти їм нічим не можеш. Проте їхня віра у життя та незламність вселяє впевненість у нашій Перемозі», — розповідає журналістка Українського Радіо Сум Валентина Москвіна.

 

Робота над проєктом «Щоденник війни. Чернігівщина» почалася з повідомлення від дівчини, яка розповіла про пережиту окупацію в одному з сіл Чернігівської області.

«Поки люди добре пам’ятають ті жахливі події, ми хочемо розповісти про це на загал. Наразі записано 4 випуски, готується п’ятий. Перші випуски ми робили інтерв’юючи героїв через телефон, але потім перейшли до студійних записів, а в майбутньому плануємо виїжджати “в поля” і спілкуватися з героями безпосередньо на місці подій. За планами, проєкт триватиме до кінця червня, проте, можливо, ми приймемо рішення продовжити проєкт ще на один сезон», — розповідає журналіст Українського Радіо «Чернігівська хвиля» Андрій Соколов.  

Уся команда Українського Радіо працює над тим, аби не лише інформувати слухачів та розповідати їм правдиві історії про війну з регіонів України, а й щоб у своїх програмах задокументувати свідчення очевидців злочинів російської армії.

«Українці, які пережили окупацію, здобули жахливий досвід; особливо складно про ті дні згадувати, говорити, проте у розмові з журналістами Українського Радіо люди діляться своїми переживаннями. Для них це своєрідна терапія, адже говорити про те, що болить, дуже важливо. Через призму конкретних героїв наші слухачі й уся світова спільнота може осягнути масштаб злочинів російської армії й мужність простих українців, які стали заручниками війни просто у своїх селах, своїх домівках. Цінно знати, що пережите не зламало жагу до життя, віру в перемогу, і люди відновлюють як свої оселі, так і свої душі», — розповіла виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько.

Читайте також: У міжрегіональному марафоні «Суспільне. Спротив» зміни серед ведучих

Нагадаємо, Українське Радіо мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. А середні хвилі Радіо Балтійська хвиля, яке ретранслює Українське Радіо, покривають мовлення у країнах Західної Європи до Португалії, країни Північної Європи, європейську частину росії.

З усіма частотами Українського Радіо в регіонах та лінками на соцмережі, де команда Суспільного надає оперативну та перевірену інформацію, можете ознайомитися за посиланням.

Раніше у зв’язку з численними запитами від українських та іноземних радіостанцій, Українське радіо дозволило ретрансляцію свого сигналу на мережах радіостанцій будь-якої форми власності.

Усі канали Суспільного радіо слухайте в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio

З 13 березня в мобільному застосунку «Дія» стала доступною функція «Дія Радіо». Відтепер можна безоплатно та цілодобово слухати ефір Українського Радіо у мобільних телефонах.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Чернігівській області — це телеканал UA: ЧЕРНІГІВ та Українське Радіо «Чернігівська хвиля». 

Дивитися UA: ЧЕРНІГІВ можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах:  

Слухати  Українське Радіо « Чернігівська хвиля»  можна на FM-частотах: 

  • Чернігів – 98,2;
  • Ніжин – 92,2;
  • Варва – 104,4;
  • Сосниця (Загребелля) – 103,0;
  • Короп – 101,6;
  • Новгород-Сіверський – 101,0;
  • Прилуки – 105,7;
  • Бахмач – 91,5;
  • Холми – 106,1;
  • Мена – 88,1;
  • Сновськ – 103,8;
  • Козелець - 88.