ЄМС, Суспільне Мовлення та ВВС домовилися провести Євробачення-2023 у Великій Британії

ЄМС, Суспільне Мовлення та ВВС домовилися провести Євробачення-2023 у Великій Британії

25 лип. 2022

Європейська мовна спілка (ЄМС) та ВВС раді підтвердити, що Пісенний конкурс Євробачення-2023 відбудеться у Великій Британії від імені цьогорічного мовника-переможця — української телерадіокомпанії Суспільне Мовлення.

Читайте також: Україна перемогла на Євробаченні-2022

Після рішення, що, на жаль, подію наступного року неможливо буде провести в Україні з міркувань безпеки, ЄМС розглянула низку варіантів з мовником-переможцем. 

У результаті обговорень ЄМС запросила британський суспільний мовник ВВС, від якого учасник посів друге місце на конкурсі 2022 року, виступити організатором 67-го Пісенного конкурсу Євробачення.

«Ми надзвичайно вдячні, що ВВС погодилася провести Пісенний конкурс Євробачення у Великій Британії у 2023 році», — сказав Мартін Остердаль, виконавчий директор Пісенного конкурсу Євробачення. — «ВВС вже чотири рази брала на себе зобов’язання проводити конкурс замість інших країн-переможниць. Продовжуючи цю традицію солідарності, ми знаємо, що наступного року конкурс продемонструє креативність і майстерність одного з найдосвідченіших суспільних мовників Європи, водночас гарантуючи, що цьогорічні переможці  — Україна — будуть відзначені та представлені протягом усієї події».

Голова правління Суспільного Мовлення Микола Чернотицький додав: «Пісенний конкурс Євробачення-2023 відбудеться не в Україні, але на підтримку України. Ми вдячні нашим партнерам ВВС за солідарність з нами. Я впевнений, що разом ми зможемо додати українського духу цій події та вкотре об’єднати всю Європу навколо наших спільних цінностей — миру, підтримки, цінування розмаїття і таланту».

Представники Суспільного Мовлення співпрацюватимуть із ВВС, щоб розробити та впровадити українські елементи в шоу наступного року. Україна, як країна-переможниця Пісенного конкурсу Євробачення-2022, також автоматично потрапить до фіналу майбутнього конкурсу.

Тім Дейві, генеральний директор ВВС, сказав: «Нам дуже шкода, що наші колеги та друзі в Україні не зможуть прийняти Пісенний конкурс Євробачення-2023. Бути запрошеним провести найбільший і найскладніший музичний конкурс у світі – великий привілей. ВВС прагне зробити цю подію справжнім відображенням української культури, а також продемонструвати різноманіття британської музики та творчості. Наразі ВВС розпочне процес пошуку міста-господаря, яке стане нашим партнером для проведення однієї з найцікавіших подій у Великій Британії в 2023 році».

ВВС проводила Пісенний конкурс Євробачення більше разів, ніж будь-який інший мовник, організовуючи його в Лондоні у 1960, 1963, 1968 і 1977 роках, в Единбурзі у 1972 році, в Брайтоні у 1974 році, в Гаррогейті у 1982 році та в Бірмінгемі у 1998 році.

Місто-господар Конкурсу наступного року буде обрано в найближчі місяці в результаті конкурсної процедури, яка розпочнеться цього тижня. Дати проведення Пісенного конкурсу Євробачення-2023 будуть оголошені згодом.

Логотип події 2023 року також буде оприлюднено пізніше. Він відображатиме унікальність проведення Конкурсу наступного року та співпрацю між країною-господаркою і цьогорічними переможцями.

Пісенний конкурс Євробачення – це наймасштабніша музична подія у світі, яка щорічно організовується з 1956 року Європейською мовною спілкою (ЄМС), яка представляє суспільні медіа в 56 країнах Європи, Близького Сходу та Африки.

Конкурс 2022 року охопив понад 180 мільйонів глядачів на телебаченні та цифрових платформах.

Нагадаємо, що у травні гурт «Kalush Orchestra» переміг на Євробаченні-2022 у Турині.  Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, забезпечує відбір і участь представника України у Пісенному конкурсі Євробачення, є офіційним транслятором конкурсу.