#(Не)вдома. Відеографка Суспільне Суми Марина Селегень — про переїзд до Івано-Франківська та власний благодійний проєкт

#(Не)вдома. Відеографка Суспільне Суми Марина Селегень — про переїзд до Івано-Франківська та власний благодійний проєкт

29 лип. 2022

Відеографка Суспільне Суми Марина Селегень опинилась серед тих українок, які змушені були залишити свої домівки через повномасштабне вторгнення росії в Україну. У місті Івано-Франківськ вона започаткувала проєкт #(Не)вдома  робить безкоштовні фотосесії для сімей, що тікають від війни.

Про благодійний проєкт, життя не вдома, вплив війни на творчість та світогляд  у інтерв`ю Марини Селегень для Суспільного.

Яким був ваш переїзд до Івано-Франківська?

  Я переїхала за тиждень до 24 лютого. Для цього було багато причин, серед яких і новини про плани агресора. Не вірила, що буде війна. Яка війна у 21 столітті у центрі Європи? Але чоловік наполягав на переїзді і зрештою вмовив мене поїхати на один місяць, як у відпустку. Тож велика війна застала нас вже не вдома. Ми вже мали орендовану квартиру і згодом змогли приймати у ній друзів, які виїздили із зони бойових дій.

Якими були перші тижні і місяці далеко від Сум?

Спочатку було дуже важко. Всі навколо одразу стали працювати над тим, щоб наблизити перемогу, а я мусила доглядати мою маленьку дитину, постійно бути поряд з нею. Важко відчувати, що я нічим не можу бути корисною країні.

Взагалі перші два місяці в мені щось ніби зламалося, і брати до рук фотоапарат було важко. Якщо раніше я йшла вулицею і бачила красиві двері, красиву будівлю чи дерево, завжди хотілось передати це у фото, уявляла, кого там можна сфотографувати, як це можна обіграти. З початком повномасштабної війни це зникло, я взагалі не брала до рук камеру.

Читайте також: «Працював і як журналіст, і як волонтер-рятувальник», — спецкор Суспільне Суми у місті Охтирка.

Як виникла ідея проєкту #Невдома?

З часом зрозуміла, що все ж потреба у мені і у фотографіях є, і вирішила створити проєкт, який об’єднує фотографію, допомогу та спілкування між людьми.

Спочатку на фотосесіях ми багато спілкувалися про пережите була потреба проговорити свої емоції і у мене, і у багатьох людей, що переїхали з рідних місць. Згодом спілкування за кавою переросло в сімейні прогулянки. З часом я вирішила не говорити з людьми про війну. Хочу відволікти їх від негативних думок, щоб по завершенню фотосесії хоча б на деякий час лишалось відчуття спокою. Це наче симуляція нормального життя.


Це і стало основною метою проєкту?

Головна мета поповнювати сімейні альбоми новими фотографіями. Хочеться щоб у сімей, у дітей, які сюди приїхали, були якісь приємні згадки про дитинство. Попри всі складнощі, ми все одно переживаємо позитивні моменти – ходимо на прогулянки зі своїми дітьми, бачимо чарівні заходи сонця. 

Відволікти людей від війни це завдання номер два.

Чи багато охочих долучитись до таких фотосесій?

Перші, хто долучився це сумчани. Проєкт стартував на початку травня з посту-запрошення у соцмережах, де моїми друзями були переважно сумчани. Потім інформація поширилась стали звертатися сім`ї з інших регіонів. Це люди з усієї України: з Херсонщиниі, Харкова й Харківщини, з Миколаєва та Маріуполя. У всіх дуже різні історії: дехто виїхав з окупованих територій просто у піжамах, хтось поїхав, коли у місті не лишалось їжі, чиїхось будинків вже не існує. Багатьох учасників проєкту війна зачепила нещадно. Хочу думати, що фотосесії хоч якось їм допомагають. На багатьох знімках люди посміхаються, і за фото не можна здогадатися, як багато вони пережили. Це говорить про силу українців. Вірю, що після перемоги України вони повернуться у свої рідні регіони разом із моїми фото.

Як п`ять місяців повномасштабної війни вплинули на вашу творчість, що змінилося?

Насамперед змінилося моє ставлення до роботи на зйомці і до роботи після зйомок, на етапі обробки фото. У творчому плані я стала сміливішою: раніше намагалась вгадати, які кадри й кольори сподобаються клієнтам, а тепер обираю ті, що подобаються мені. Життя таке коротке і таке швидкоплинне, ми маємо не так багато часу й ніколи не знаємо, коли він завершиться. Тому треба робити те, що ти вважаєш крутим.

Читайте також: «Дуже часто має значення не те, що сказала людина, а як вона це сказала», — спецкор Суспільне Суми Олександр Соломко

Які ще зміни помітили у собі під впливом останніх 5 місяців?

У мене враження, що моє життя просто вкрали вкрали друзів, дім, улюблене місто. Я більше почала цінувати зустрічі з близькими, знайомими, просто з людьми, з якими дивишся в один бік. Наприклад, раніше, якщо я мала роботу чи якісь плани, і з’явилась можливість з кимось зустрітися, то я обирала плани. Зараз я відкладаю все, щоб зустрітися з людиною. Всі роз’їхались, і в якийсь момент я пошкодувала, що не договорила з важливими для мене людьми, не допила з ними кави, не допрогулювалась. І я почала це цінувати.

Стала ще більше захоплюватись українцями. Повністю відмовилась від російської мови. До 24 лютого у побуті, з друзями я говорила російською, зараз усвідомила, що це було неправильним. Хочеться відмежуватись від усього російського і підтримати все українське. Навіть коли купую товари, то обираю українських виробників.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

У Сумській області — це телеканал Суспільне Суми та Українське Радіо Суми.

Дивитись і слухати Суспільне Суми онлайн можна на сайті

Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах:  

  Суспільне│Новини

  телеграм-каналі; 

  фейсбук-сторінці

  інстаграм-сторінці; 

  ютуб-каналі; 

  вайбер-каналі.

Фото: Марина Селегень

Фото Марини Селегень - Анна Іванкова