Історії з перших вуст — інтерв’ю січня від Суспільне Суми

Історії з перших вуст — інтерв’ю січня від Суспільне Суми

1 лют. 2023

У перший місяць 2023 року команда Суспільне Суми підготувала 12 інтерв’ю, які можна переглянути на ютуб-каналі мовника. Їхні герої  — військові й цивільні, дорослі й діти, добровольці та волонтери — розповідають історії, які не залишають байдужим.

Читайте також: «Суспільний код-2023» — серед переможців репортаж сумського журналіста

Найбільш популярними серед користувачів ютуб були такі інтерв`ю:

«Ми кращі і рухаємося вперед».

Артилерист з позивним "Маршал" із Сум розповів про бої за Бахмут, тактику російських військових, їхнє озброєння і можливості ЗСУ. А також — про переломні бої у перші місяці повномасштабної війни і очікування від цієї зими.

 

«Ми очікували в будь-який момент нападу» - доброволець про перші дні оборони Сум.

Як звичайні люди взялися до зброї у перші дні повномасштабного наступу росіян. Куди поділася поліція, як створювали блокпост у перші дні.

 

«Моїми руками жар загрібали», — директор ДП "Дороги Сумщини" про тендерний скандал 

Директор ДП «Дороги Сумщини" підприємства Мирослав Завальний розповів,

що саме вимагав змінити у тендерній документації радник голови Сумської облдержадміністрації Олександр Безніс, хто дав йому такі повноваження, де він наразі перебуває та причому тут прокурор області.

Дмитро Живицький про досягнення, відставку, тендерний скандал.

Чому президент звільнив Дмитра Живицького, хто винен у тендерному скандалі, як починалося російське вторгнення на Сумщину, що не вдалося завершити та де планує працювати далі.

Наслідки війни

«Надягла кофту – і далі нічого не пам’ятаю»: травмована російським снарядом дівчинка боролася за зір.

Десять місяців відновлюється після травми, спричиненої російськими військовими, 10-річна Альбіна Галат із Сумщини. 24-го березня під час обстрілів в окупованому Тростянці поруч з її будинком розірвався снаряд. Тоді травмувалися тато, бабуся і маленька Альбіна. Що згадує родина про той день, і  який шлях в боротьбі за зір пройшла дівчинка.

«У машині залишилось 46 куль»: історія родини Верещаг, яка розвозила хліб під час окупації.

За час окупації Боромлянської громади російські військові поранили сімох місцевих мешканців та чотирьох вбили, двох з яких – закатували до смерті. Серед загиблих — Анатолій Верещага із села Гребениківка. Автівку, якою вони разом із дружиною возили хліб та інші продукти до свого та сусідніх сіл під час окупації, розстріляли росіяни 15 березня. Чоловік помер. А за життя його дружини Олени сумські лікарі змагалися два тижні. 

«Кожен день полону – це боротьба»: бойова медикиня Олександра Крученко про «Азовсталь» та полон.

Глухівчанка Олександра Крученко провела п’ять місяців у російському полоні. 26-річна бойова медикиня Донецького прикордонного загону зустріла повномасштабне вторгнення на чергуванні у порту Маріуполя. Потім лікувала поранений у бункерах «Азовмашу» та «Азовсталі». Звільнили з полону дівчину 17 жовтня минулого року. Майже три місяці вона проходить лікування та реабілітацію. І тільки днями повернулася до рідного Глухова. 

Історії захисників

«Ну все, давай, мені пора виїжджати» - це була наша остання розмова». Рятуючи на бойовій машині поранених побратимів із поля бою, військовослужбовець Сергій Онищенко на початку жовтня попав під обстріл російських військ під Бахмутом.  З того часу він вважається зниклим безвісти.

Вибухотехнік із Сум показав міни, які знешкоджував на Сумщині, Харківщині й Херсонщині.

Ігор Черняк із Сум працює вибухотехніком понад 5 років. З початку повномасштабного вторгнення Росії розміновував та знешкоджував вибухівку на Сумщині, Харківщині та Херсонщині. Розказав і показав, з якими мінами прийшлось працювати, виконуючи завдання. 

Волонтери

«Ти розумієш, що прискорюєш перемогу»: історія охтирчанина Павла Ігнатченка.

До 24 лютого охтирчанин Павло Ігнатченко займався популяризацією вуличних культур у місті, писав музику та організовував у своєму арт-просторі різноманітні культурні заходи. Сьогодні ж свою студію Павло переобладнав на цех із пошиття аптечних підсумків для військових. Про волонтерство під авіаударами, проєкт «Охтирка місто-герой» та про зміну свідомості охтирчан Павло розказав нашим журналістам.

Ексклюзивний гість Суспільного

Британський військовий кореспондент Пол Конрой: «Тактика росіян в Бахмуті - це відчай»

“Це відчай», — так охарактеризував тактику росіян в Бахмуті британський військовий кореспондент Пол Конрой. В ексклюзивному інтерв’ю Суспільному Пол Конрой також розповів про навчання українських журналістів основам безпеки у зоні бойових дій, про своє поранення в Сирії та те, чому він хоче український паспорт. 

Історія Сумщини

Євген Мурза: «Я – пропагандист української історії»

У 14 років сумчанин Євген Мурза разом із родиною переїхав до Італії. Там отримав освіту політолога. Однак, після тривалого перебування у Римі, хлопець зрозумів, що хоче знайти своє покликання у рідному місті. Тож, повернувся до Сум та створив просвітницький онлайн-проєкт «СумиГард», у межах якого почав розповідати про історію міста та області.

До річниці створення Сумщини ми поспілкувалися з Євгеном про історію заснування нашого регіону, авторський просвітницький проєкт та про Сумщину після перемоги. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

У Сумській області — це телеканал Суспільне Суми та Українське Радіо Суми.

Дивитись і слухати Суспільне Суми онлайн можна на сайті

Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах:  

  Суспільне│Новини

  телеграм-каналі; 

  фейсбук-сторінці

  інстаграм-сторінці; 

  ютуб-каналі; 

  вайбер-каналі.