Проєкт «Видимий ворог» про окупацію Чорнобиля військами рф – прем’єра на Суспільному

Проєкт «Видимий ворог» про окупацію Чорнобиля військами рф – прем’єра на Суспільному

26 кві. 2023

У середу, 26 квітня, о 22:00 Суспільне Суми та інші місцеві телеканали Суспільного Мовлення покажуть прем`єру документального проєкту авторки Євгенії Подобної «Видимий ворог» про окупацію Чорнобильської зони російськими військами на початку повномасштабного вторгнення. Вже вдруге Чорнобильська зона зіштовхується з ворогом, але тепер цей ворог видимий — це російські окупанти.

Читайте також: Тематичні проєкти до Дня пам’яті Чорнобильської катастрофи на Суспільне Культура

24 лютого 2022 року на територію Чорнобильської зони відчуження зайшли окупаційні війська рф. Вони захопили Чорнобильську АЕС, тримаючи в полоні працівників станції, займалися мародерством, а сама зона їм була потрібна як транзитна територія для подальшого просування на Київ.

Проєкт авторки Євгенії Подобної розповість, якою насправді була окупація зони відчуження військами рф. Творча група проєкту намагалася встановити хронологію подій 24 лютого та зібрала спогади безпосередніх свідків подій — співробітників зони відчуження, самопоселенців, прикордонників та загону рятувальників, що провели весь період окупації в Чорнобилі. 

«Я дуже рада, що нам вдалося розповісти історію чорнобильських рятувальників, — говорить авторка проєкту Євгенія Подобна— Це хлопці, які виконували свої службові обов’язки з гідністю та честю. Вони розповіли, що добровільно залишилися в Чорнобилі, аби у випадку обстрілів, аварій й будь-яких інших надзвичайних ситуацій, оперативно їх ліквідовувати. Це 57 надзвичайно мужніх та відважних людей. У багатьох з них родичі були, або в окупації, або в містах, які активно обстрілювалися ворогом. Упродовж окупації вони здійснили близько 10 виїздів на гасіння пожеж. При цьому не розуміючи, чи будуть обстріли, чи не розстріляють їх росіяни дорогою,  чи не підірвуться десь на міні».

Також у проєкті розказані історії місцевих жителів зони відчуження:

«Ще одна героїня проєкту — корінна мешканка Чорнобиля пані Галина. Вона мама двох синів, які були вимушені річкою евакуюватися в інше село на човні. Вони хотіли піти у військкомат, але оскільки мости вже були підірвані — неможливо було пройти повз росіян на підконтрольну територію. Тож вони перебули окупацію в одному з відселених сіл, а після деокупації пішли до військкомату. Один з них зараз воює під Бахмутом», — розповідає Євгенія Подобна.

Локаціями для зйомок стали місто Чорнобиль, територія асфальтного заводу, де був один з укріпрайонів окупанта, та в районі села Оташів. Зазначимо, 26 квітня до Дня пам’яті Чорнобильської трагедії телеканал Суспільне Культура покаже низку тематичних проєктів.

Суспільне Культура — загальнонаціональний телеканал для культурного дозвілля. Кіно, театр і музика, цікаві програми про мистецтво, спецпроєкти та ефіри наживо з головних культурних та мистецьких подій країни.