Святкуйте День Конституції з UA: Українське радіо Суми

Святкуйте День Конституції з UA: Українське радіо Суми

27 чер. 2019

28 червня в Україні відзначається День Конституції. UA: Українське радіо Суми презентує спецпроєкт “Конституці-Я! Від Пилипа Орлика до наших днів”. 

Журналісти створили серію аудіороликів, в яких запитали сум’ян про те, чи знають вони свої права, гарантовані Основним законом країни, і яка стаття Конституції те чи інше право гарантує. Після кожної відповіді відповідна стаття процитована у ролику.

Крім того, напередодні свята в ротації UA: Українське радіо Суми лунав анонс, який закликав слухачів надсилати на електронну пошту і писати на сторінці радіо у Фейсбуці статті, пояснення яких слухачам хотілось би почути в етері програми “По суті”. Ведуча та авторка проекту Валентина Погорєлова й запрошені експерти озвучать їх під час етеру 28 червня о 17:30. Гостями програми будуть помічник судді та юрист, що займається правовою допомогою громадянам. В програмі також плануються прямі включення з вулиць міста, де ще одна співавторка проекту Олександра Корецька разом с сум’янами ставить питання гостям студії, пов’язані з поясненням тієї чи іншої статті Основного закону. 

“Часто-густо громадяни України не знають своїх прав, не знають своїх обов’язків, не знають, або лише приблизно здогадуються, яка стаття якого закону гарантує ті чи інші права. А найбільше засмучує той факт, що люди не знають як захистити, ті права, які вони мають за Конституцією. Тому ми вирішили зайнятись просвітницькою діяльністю, тим більше, що привід, більш ніж важливий – день Основного закону, День Конституції”, – говорить Валентина Погорєлова.

В програмі “З перших вуст” 28 червня о 12:30 авторка і ведуча Оксана Усенко разом з істориком одного з вишів міста розповість історію Української Конституції, починаючи від часів Пилипа Орлика. Крім того, в місті в ці дні проходитиме фестиваль духової музики “Сурми України”. Журналістка Оксана Усенко готує звітну програму присвячену фестивалю і щоденник цього заходу.

“Знати статті Основного закону це дуже важливо, але не менш важливо знати історію цього закону. Вона вельми цікава. Ось наприклад, чи багато хто знає, що вперше в світі поділ влади на три гілки було запропоновано саме в козацькій українській конституції Пилипа Орлика 1710 року? Цей Договір-конституція, а документ мав саме таку назву, передавав законодавчу владу Генеральній раді, виконавчу владу – гетьману, а також  передбачав судову владу”, – каже Оксана Усенко.

Також послухати програми можна буде на сторінках UA: Українське радіо Суми в Фейсбуці та Mixcloud.