«Це не журналістам потрібні правда й фактаж — це потрібно всім» — Зураб Аласанія

«Це не журналістам потрібні правда й фактаж — це потрібно всім» — Зураб Аласанія

12 лис. 2019

Про це голова правління UA: Суспільне мовлення заявив 7 листопада під час відкритої дискусії «Інформаційна безпека: як не потонути під лавиною фейків та маніпуляцій?» у Сумах у конгрес-центрі СумДУ, де обговорили проблему неправдивої інформації в ЗМІ.

Спікерами дискусії були голова правління UA: Суспільне мовлення Зураб Аласанія, медіаекспертка та письменниця Зоя Казанжи, засновник сумського онлайн-видання «Цукр» Дмитро Тіщенко й медіаексперт «Детектор медіа» Олексій Захарченко. Модерував дискусію журналіст і письменник Євген Положій.

Сучасне інформаційне поле перевантажене інформацією. Одночасно довіра до традиційних медіа падає, а користувачі частіше обирають соцмережі. Чи не зникне класична журналістика під лавиною повідомлень у соціальних павутинах? 

«Журналістика втратила економічну модель, на якій вона базувалася, але не сенси, заради яких існує, — заявив Зураб Аласанія— Це не журналістам потрібні правда й фактаж — це потрібно всім. Навіть якщо всі цього не розуміють. Це як здоровий спосіб життя — корисно. Броколі — корисно, але як же це нудно й несмачно. Так само з правдою і фактами. Вони потрібні, але мало хто їх любить».

Зураб Аласанія розповів, що нині Фейсбук працює над створенням спеціальної новинної стрічки з перевіреними дописами. Отже, запит на правдиву інформацію у світі є.

«Попит на якісну журналістику завжди буде. Соцмережі дають лише факти. Завжди буде попит на те, щоб пояснити, що вони означають», — таку позицію підтримав й експерт «Детектор медіа» Олексій Захарченко.

«Думаю, що журналісти переосмислять сенс професії, і світ почне дедалі більше їх потребувати. З двох боків прийдемо до нової моделі журналістики», — підсумував Зураб Аласанія.

Нагадаємо, дискусію «Інформаційна безпека: як не потонути під лавиною фейків та маніпуляцій?» у Сумах організував дискусійний ПЕН-клуб. Його мета — осмислити в діалозі важливі питання й сприяти розвитку громадянського суспільства, а також формувати культуру поваги до співрозмовника. Проєкт реалізують за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.