На конкурсі «Створюй із Суспільним» для реалізації у 2021 відібрали 29 проєктів, ще 39 — у довгому списку

На конкурсі «Створюй із Суспільним» для реалізації у 2021 відібрали 29 проєктів, ще 39 — у довгому списку

30 гру. 2020

25 грудня, в прямому ефірі «Ранку на Суспільному» оголосили переможців конкурсу творчих проєктів «Створюй із Суспільним». Для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовника у 2021 році відібрано 68 проєктів, з них сім від Сумщини.

29 із них успішно пройшли фінальний етап відбору — захист перед комісією з центрального офісу мовника — і готові до реалізації. Ще 39 проєктів команда Суспільного відібрала у довгий список. До нього увійшли ті проєкти, що вирізняються яскравою ідеєю або енергією команди, однак у поданому форматі не готові до реалізації. Для них Суспільний мовник запропонує допрацювати ідеї за менторства продюсерів Суспільного. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

Читайте також: UA: СУМИ оголошує відбір проєктів журналістських розслідувань

У цій хвилі конкурсу Суспільний мовник отримав понад 200 ідей з усіх регіонів країни, що вдвічі більше, ніж торік. Розподіл переможців за регіонами наступний:

Проєкти-переможці конкурсу «Створюй із Суспільним», готові до реалізації:

Філія

Назва проєкту (робоча)

UA: БУКОВИНА

«Радянський бруталізм»

UA: ВІННИЦЯ

«Покоління. Паралелі»

UA: ДНІПРО

«Правдоборці»

UA: ДНІПРО

«Сильні» 2 сезон

UA: ДОНБАС

«Надазовські греки. Ас василевун Румей!»

UA: ДОНБАС

«Голоси Донбасу»

UA: ЖИТОМИР

«Між життям та смертю»

UA: ЖИТОМИР

«Голоси Полісся»

UA: КИЇВ

«Поліські тенета»

UA: КИЇВ

«Люди Є»

UA: КРИМ

«Ханимлар/Жінки»

UA: КРИМ

«Від Криму до Донбасу»

UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

«Баба Єлька»

UA: ЛЬВІВ

«Праця, втрата, досвід: (пост)індустріальні біографії міста»

UA: ЛЬВІВ

«Покоління Д»

UA: ОДЕСА

«Їсторія»

UA: ОДЕСА

«Зникаючі села»

UA: ПОДІЛЛЯ

«Особливий вчитель»

UA: СУМИ

«Мамо, йду в актори»

UA: СУМИ

«Глушина на кордоні»

UA: СУМИ

«Сковорода. Гастробайки»

UA: ТЕРНОПІЛЬ

«Мистецтво жити»

UA: ТЕРНОПІЛЬ

«Історії (не)забутих сіл Тернопільщини»

UA: ХАРКІВ

«Замістя»

UA: ХЕРСОН

«Херсонська бавовна, або невдалий радянський експеримент»

UA: ЧЕРКАСИ

«Віднесені водою»

UA: ЧЕРКАСИ

«Народжені рікою»

UA: ЧЕРНІГІВ

«Життєлюби/Дихайте глибше!»

UA: ЧЕРНІГІВ

«День за межею цивілізації/На півночі»

Проєкти, відібрані на конкурсі «Створюй із Суспільним», що будуть реалізовані за додаткового фінансування та доопрацювання (довгий список):

Філія

Назва проєкту (робоча)

UA: БУКОВИНА

«У чужих кросівках»

UA: БУКОВИНА

«Ок, я тобі поясню англійську» (2 сезон)

UA: ВОЛИНЬ

«Українське підпілля на Волині»

UA: ВОЛИНЬ

«Будь в курсі!»

UA: ДНІПРО

«Психтюрма»

UA: ДНІПРО

«Міняю місто на село»

UA: ДНІПРО

«12 уроків життя»

UA: ДОНБАС

«Люди і міста»

UA: ЖИТОМИР

«Чеське коріння, українські успіхи»

UA: ЗАКАРПАТТЯ

«Між світами»

UA: ЗАКАРПАТТЯ

«Далекі — зблизька»

UA: ЗАКАРПАТТЯ

«Незручна правда: про що мовчали в радянському Закарпатті»

UA: ЗАПОРІЖЖЯ

«Очима нових»

UA: ЗАПОРІЖЖЯ

«Переможці»

UA: КАРПАТИ

«А хто навчить бабусю?»

UA: КИЇВ

«Їхав грек…»

UA: КРИМ

«Історія народу — історія сім’ї»

UA: КРИМ

«Правителі зеленого острова»

UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

«Вавилони Приінгулля»

UA: ЛЬВІВ

«Ми тут»

UA: ЛЬВІВ

«Мандри з Богданом Волошиним. Непутівникові історії»

UA: ОДЕСА

«Сімейний портрет»

UA: ОДЕСА

«Доторкані»

UA: ПОДІЛЛЯ

«Вижити у селі»

UA: РІВНЕ

«Репресована пам’ять»

UA: СУМИ

«Доступно про медицину» (Шо там медицина)

UA: СУМИ

«Бандерівці Сходу»

UA: СУМИ

«Край пригод»

UA: СУМИ

«Українське кохання по-італійськи»

UA: ТЕРНОПІЛЬ

«Мандрівка довоєнним Тернополем»

UA: ТЕРНОПІЛЬ

«Воля до життя: неймовірні історії одужання»

UA: ХАРКІВ

«НарКомОс»

UA: ХЕРСОН

«Таємна статистика»

UA: ХЕРСОН

«Невідоме козацтво»

UA: ХЕРСОН

«Заборонені історії. Херсонці у боротьбі за Україну. 1917–1953 рр.»

UA: ХЕРСОН

«Херсонщина. Шлях крізь культури»

UA: ХЕРСОН

«Повернення історії: Голокост на Херсонщині в роки Другої світової війни»

UA: ЧЕРКАСИ

«Архітектура радянського модернізму. Черкаси»

UA: ЧЕРНІГІВ

«Зберегти не треба знищити»

До складу комісії, що приймала захист проєктів у центральному офісі Суспільного, увійшли: член правління, відповідальний за платформу телебачення, Ярослав Лодигін, генеральна продюсерка регіонального мовлення Марія Фрей, виконавча продюсерка регіонального мовлення Марія Заіченко, виконавчий продюсер дирекції телебачення Володимир Ладижець, директор департаменту маркетингу та реклами Сергій Кривошея, керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Анастасія Гудима та шефредакторка відділу координації соціальних мереж та створення цифрового контенту Маргарита Єрмак. Члени журі поділилися своїми враженнями від цієї хвилі конкурсу.

«Проєкт "Створюй із Суспільним" — це справжній відкритий простір для взаємодії. Ми стаємо стартовим майданчиком для новачків і підтримуємо найкращі ініціативи вже досвідчених виробників контенту. Ми підтримуємо та навчаємо, об’єднуючи навколо регіональних офісів Суспільного справді найкращих людей», — зазначила Марія Фрей.

Член правління, відповідальний за платформу телебачення, Ярослав Лодигін відзначив важливість подальшого спільного з командою Суспільного доопрацювання частини проєктів, відібраних у довгий список.

«Мені дуже приємно було побачити місцеві творчі сили, які з запаленими очима намагаються реалізувати проєкти, про які вони справді мріють. Я побачив дуже багато проєктів, не «під конкурс», а таких, що люди «виносили». Водночас є багато проєктів із хорошою ідеєю, але з недостатніми можливостями для якісного продакшену. Тому я дуже підтримую ідею доопрацювати їх разом із продюсерами Суспільного, щоб реалізувати їх справді круто. Вони потраплятимуть у такий собі “резервний” список. Як на мене, це дуже цінно: ми не відмовляємо, а допомагаємо “прорости” цим талантам. Це пожвавлює регіональний ринок телевиробництва. Ще не всі регіони відкрили для себе ці можливості, в окремих областях заявок менше. Але вірю, що така співпраця із Суспільним мовником розвиватиметься в усіх регіонах», — розповів Ярослав Лодигін.

Володимир Ладижець на Суспільному продюсує міжрегіональне ранкове шоу. За підсумками захисту проєктів він підкреслив особливе значення для мовника роботи із регіональними командами.

«Я переконаний, що за регіонами — майбутнє Суспільного. Якщо філії хоча б на половину зможуть втілити всі подані проєкти, то це суттєво відрізнить нас як компанію на широкому ринку. Багато хороших спеціалістів зараз знаходяться в регіонах. І це великий успіх, як на мене», — прокоментував Володимир Ладижець.

Читайте також: Команда «Ранку на Суспільному» ініціює акцію добрих справ для дітей

За словами виконавчої продюсерки регіонального мовлення Суспільного Марії Заіченко, до конкурсу зголосилися різні за бюджетом, за масштабністю ідеї, за технічними можливостями проєкти. Але для комісії Суспільного мовника найважливішою була сама ідея. Журі оцінювали її потенціал як на регіональному рівні, так і на всеукраїнському.

Директор департаменту маркетингу та реклами UA: Суспільне мовлення Сергій Кривошея також відзначив, що проєкти, що надійшли до захисту, були дуже різнорідні.

«Величезна кількість учасників та їхніх пропозицій. І це чудово. Але (що й не дивно) презентації дуже різнорідні як за актуальністю й оригінальністю ідей та розумінням цільових аудиторій, так і за якістю опрацювання пропозицій. Відчував себе золотошукачем. Переконаний, що завдяки чітким критеріям відбору та фаховому досвіду членів комісії після просівання у підсумку залишилися справді золоті ідеї. На їх основі буде створений контент, що гідно представить глядачеві не лише регіональні телеканали, а й здатний посісти рейтингове місце в ефірній сітці каналів загальнонаціональних, а також знайде своїх вдячних споживачів на діджитал-платформі Суспільного», — розповів Сергій Кривошея.

За словами керівниці Координаційного центру мовлення національних меншин Анастасії Гудими, їй не так часто доводилося наголошувати на важливості залучення у проєктах представників національних спільнот країни, адже були учасники з чітким розумінням цієї теми.

Читайте також: Суспільне розповідає про внесок національних спільнот і корінних народів

«Після трьох тижнів справжнього марафону проєктів та ідей усвідомлюю, наскільки це крутий задум. Адже, по суті, ця програма створює нові команди продакшенів, які не штампуватимуть беззмістовний комерційний контент. Для мене це перший досвід участі у захисті проєктів “Створюй із Суспільним” і дуже цінний у розумінні питань, викликів, історичних контекстів у регіонах. Кількість натхненних ідеєю і глибиною розуміння теми учасників приємно дивує. Я вже візуалізую для себе нашу сітку мовлення у 2021 році, наповнену новими проєктами», — поділилася Анастасія Гудима.

Важливою перевагою для проєктів було врахування, як програма може бути адаптована для соціальних мереж.

Читайте також: Сайту Суспільне Новини — рік

«Мені важливо було почути про готовність команд працювати з діджитал-форматами своїх проєктів, адже часто соцмережі використовують як архів або місце для промо, а не платформу для повноцінних історій. Попри те, що пітчинг у першу чергу для телевізійної платформи, багато хто був готовий створити додатковий пакет матеріалів для фейсбуку та інстаграму — для нас це цінно і є додатковою перевагою на пітчингу. Одна із претенденток сказала: "Зробити 59 секунд для інстаграму так само важко, як 52 хвилини для телебачення". І це правда», — зауважила Маргарита Єрмак.

Нагадаємо, відбір відбувався у три етапи:

  1. 26 жовтня — 22 листопада — збір заявок (на рівні регіональних офісів);

  2. 23–29 листопада — пітчинг ідей (на рівні регіональних офісів);

  3. 7–24 грудня — захист проєкту (на рівні центрального офісу).

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення.