«Чехов-фест-2021»: які корективи вносить карантин і що вже можна подивитись на UA: СУМИ

«Чехов-фест-2021»: які корективи вносить карантин і що вже можна подивитись на UA: СУМИ

24 бер. 2021

Вистави театрального фестивалю «Чехов-фест-2021» перенесуть через запровадження у Сумах обмежень «червоної зони».

VІІІ Міжнародний театральний фестиваль «Чехов-фест» відкрився 13 березня.  Фестиваль за планом мав тривати у Сумах до 6 червня. Проте карантинні обмеження вже вносять свої корективи — від 22 березня Суми опинились у червоній зоні, і найближчі спектаклі перенесли. 

Нові дати спектаклей організатори повідомлять згодом, стежте за анонсами. А доки карантин не дозволяє відвідувати театри, згадаємо, що вдалось провести в рамках «Чехов-фест-2021», які події фестивалю можна переглянути у запису, які спектаклі ще чекають на глядача.

Старт фестивалю

«Чехов-фест-2021» відкрили 13 березня на урочистій церемонії у Сумському національному академічному театрі драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна. Церемонію відкриття організувала і провела команда телеканалу UA: СУМИ. Суспільний мовник Сумщини — багаторічний інформаційний партнер «Чехов-фесту». Трансляцію можна переглянути  у запису на ютуб-каналі Суспільне Суми

Фестиваль «Чехов-фест» глядачі чекали ще з минулого року, адже торік фестиваль не відбувся через карантин, спричинений пандемією вірусу COVID-19. 

«Головна новина фестивалю «Чехов-фест-2021» у тому, що він відбудеться. І це – головна наша радість. Ми намагалися максимально створити всі карантинні умови: щоб була дистанція, щоб люди могли обміняти минулорічні квитки на цьогорічні, – розповідав у день відкриття організатор фестивалю Володимир Нянькін. – Звичайно, кращі українські театри, які приїдуть до нас – це наш головний подарунок. Із цьогорічних спектаклів, я думаю, і мені, і сумчанам найбільше варто чекати на «Ліс»* від київського театру Франка, бо це буде остання вистава в історії. Її вже немає у Києві, і лише для нас зробили такий виняток».  

*Станом на сьогодні  — один із головних виконавців захворів на COVID-19, виставу буде перенесено.

«Сподіваюсь, що фестиваль відбудеться, і ми не будемо дивитися лише онлайн-трансляції. Але всі ми знаємо, що зараз живемо у період певних обмежень, на 50% менше глядачів зможуть побачити вистави, тому телевізійні онлайн-трансляції все ж, як ніколи, актуальні у цей період. І ми, як дуже давні партнери фестивалю, це робимо, і робимо з великою охотою», – повідомила продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

Читайте також: UA: СУМИ оголошує кастинг для участі в проєкті «Мамо, йду в актори!»

Сумський національний академічний театр драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна у день відкриття фестивалю «Чехов-фест-2021» показав виставу «Пер Ґюнт», яка почалась виступом оркестр театру (дирижер – заслужений працівник культури України Віталій Тамілін).

«Диво тут, диво там, де ви є. Сьогодні диво – це вистава «Пер Ґюнт» у Сумському національному академічному театрі драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна», – прокоментував театральну подію директор Сумського національноого академічного театру драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна Микола Юдін.

«Три сестри» від театру ім.Франка

Крім онлайн-трансляції відкриття фестивалю телеканал UA: СУМИ  організував виїзну студію, щоб знайомити глядачів ще й з режисерами та акторами. 20 березня вдалось провести таку трансляцію за участю акторів та керівника і головного режисера франківського національного театру ім.Франка. Вони були першими з немісцевих театрів, хто завітав до Сум в рамках фестивалю і представили сумському глядачу свою версію драми «Три сестри» за А.П. Чеховим.


Які вистави перенесли

До 22 березня афіша фестивалю виглядала досить опитимістично, але від запровадження у Сумах червоної карантинної зони всі наступні спектаклі змінять дати проведення. Про нові дати ораганізатори повідомлять згодом – стежте за анонсами.

Це будуть наступні вистави:

  •     «Корсиканка»  Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. В основі сюжету – історія Наполеона, що перебуває у засланні, принижений і переможений. Режисер – Олексій Лісовець.

  •       Комедія «Спадкоємці Рабурдена» за п’єсою французького письменника Еміля Золя від Сумського обласного театру для дітей та юнацтва. Режисерка вистави – народна артистка України Олександра Сокол.

    «Ми готували виставу «Спадкоємці Рабурдена», на жаль, з великими перервами, тому що всі ми працюємо у сучасній реальності. Ця вистава – досить рідкісний вибір драматургії. Вона за п`єсою французького класика Еміля Золя, працює над нею Олександра Михайлівна Сокіл – наша народна артистка України. Це лірична, досить пікантна комедія, приправлена майстерністю виконавців і досить міцною режисурою», – говорить головний режисер Сумського обласного театру для дітей та юнацтва Ганна Кобець.

  •       Вистава-привид «Брати Чехови» сумського родинного театру «Нянькіни», яка створена у жанрі імерсивного театру, коли глядачі занурюються у атмосферу дійства. В основі вистави – твори Антона Чехова та п’єси північноафриканського драматурга Рези де Вет «Brothers».

    «Ми переїхали у нове помешкання, і там прекрасна велика територія, і прекрасні нові локації, навіть підземелля є для нашої вистави. Ми вже раз там її проводили, було дуже тепло, незвичайно і таємничо», – розповідає про спектакль «Брати Чехови» режисерка-постановниця родинного театру «Нянькіни» Тетяна Нянькіна.

  •       «Ліс» за п’єсою О.Островського представить Національний академічний театр ім. І. Франка (м. Івано-Франківськ). Дія відбувається в маєтку вдови Раїси Гурмижської, для якої повсякденні турботи переростають у любовну історію. У головних ролях – народні артисти України Наталія Сумська та Анатолій Хостікоєв. Режисер-постановник – Дмитро Богомазов.

  •       Інтригуюча комедія «Убити чи любити» Київського національного академічного Молодого театру. Режисерка Марія Лук’янова та вісім акторок театру, серед яких Ірма Вітовська та Лілія Ребрик, покажуть свою інтерпретацію відомої п’єси Р. Тома «Вісім жінок» 

UA: СУМИ — це філія Суспільного мовлення у Сумській області. UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура), а також регіональні телерадіокомпанії.