Легенду про Героя України Олександра Аніщенка відправили школам Слов`янська

Легенду про Героя України Олександра Аніщенка відправили школам Слов`янська

5 кві. 2021

У Міжнародний день дитячої книги, 2 квітня, із Сумської спеціалізованої школи І ступеню № 30 «Унікум» до шкіл міста Слов`янськ надіслали особливе послання. Його основа  Легенда «Олександр – Заступник Сумський», створена учнями школи. Аудіоверсію легенди  українською та англійською мовами записала команда UA: Українське радіо Суми.

Читайте також: Суспільний мовник відновив мовлення в аналозі у Сумській області

«Олександр – Заступник Сумський» – це великий проєкт, присвячений Герою України Олександру Аніщенку.

Все розпочалося у 2017 році. Тоді 12 вихованців гуртка «Юні журналісти» написали сучасну українську легенду про полковника СБУ, сумчанина Олександра Аніщенка, який загинув на околиці Слов`янська навесні 2014 року і отримав звання Героя України посмертно. Легенда «Олександр – Заступник Сумський» базується на справжніх фактах про життя Олександра Аніщенка, які школярі художньо обробили. На той момент авторам Легенди було по дев`ять-десять років, вони навчалися у випускному класі Сумської спеціалізованої школи І ступеню № 30 «Унікум». 

 

Легенду оформили у книгу, залучивши до роботи над ілюстраціями ще 29 дітей. Книга увійшла в число переможців Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок». Того ж року автори Легенди стали героями програми телеканалу UA: СУМИ «Кавовий клуб»

У 2018-му році сумська дитяча письменниця Анна Коршунова і художниця Світлана Качуровська включили Легенду до свого дитячого путівника «Казкове місто Суми». 

Наступного року гуртківці іншого покоління зіграли в ігровому фільмі «Олександр – Заступник Сумський», який став номінантом Державної премії ім. Лесі Українки за 2019 рік.

У 2020 році команда UA: Українське радіо Суми разом з представниками громадської організації людей з порушеннями зору записали аудіоверсію легенди «Олександр – Заступник Сумський». Вона вийшла двома мовами, і має за мету познайомити з історією Героя України Олександра Аніщенка якнайширшу аудиторію.

«Ми підтримували цей проєкт від початку його створення і радо долучились до запису аудіоверсії. Це був цікавий досвід для нашої радійної редакції, особливо запис англомовного варіанту», – розповіла продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

Читайте також: Суспільне Новини серед лідерів дотримання журналістських стандартів

Учні міста Слов`янськ отримають всі версії легенди: книгу «Олександр – Заступник Сумський», дитячий путівник «Казкове місто Суми», фільм та аудіоверсію. 

Школярам Слов`янську також надіслали фото Героя України Олександра Аніщенка, письмове звернення його матері, рукописні листи від сумських школярів. Пакунки отримають всі 22 школи, музеї та бібліотеки міста Слов`янськ, обороняючи яке загинуло багато сумчан, серед яких Герой України, Почесний громадянин м. Суми, полковник СБУ Олександр Аніщенко. Загалом із Сум до Слов`янська поїхало 45 таких посилок. Їх безкоштовну доставку забезпечила Сумська регіональна  дирекція «Укрпошти».

Таким чином Легенда «Олександр – Заступник Сумський» започаткувала інформаційне партнерство між містами, яке підтримали міські ради Сум та Слов`янська.

Полковник СБУ Олександр Аніщенко загинув 5 травня 2014 року у бою з терористами організації «ДНР» та російськими найманцями на східній околиці Слов’янська в районі залізничного переїзду. Він намагався врятувати життя своїх товаришів, закривши їх собою від пострілу з гранатомету. Йому посмертно присвоїли звання Героя України та Почесного громадянина міста Суми. Також Олександра Аніщенка посмертно нагородили орденом «Золота Зірка»  та орденом Богдана Хмельницького III ступеня.  

Нагадаємо, UA: СУМИ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення. 

Слухати UA: Українське радіо Суми можна на FM-частотах: 

  • Суми – 88,1
  • Білопілля – 91,6
  • Тростянець - 104,1
  • Конотоп – 104,6
  • Лебедин – 104,8
  • Шостка – 107,8
  • Охтирка - 88,9