У СумДУ готують другу редакцію аналітичного звіту по стратегії розвитку міста до 2027

12:37, 15 лют. 2019
 
У СумДУ готують другу редакцію аналітичного звіту по стратегії розвитку міста до 2027

 Робочі матеріали відправили помилково і готують другу редакцію – таке розповіли UA:Суми розробники Стратегії розвитку міста Суми.

 Цей документ писали  впродовж 2018 року науковці СумДУ і отримали за нього майже 750 тисяч гривень. Опісля матеріали досліджень з’явились на сайті Сумської міськради, і були розкритиковані містянами у соціальних мережах.

Олександр Хоруженко – один із співавторів попередньої Стратегії розвитку міста. Її створювали впродовж 2006-07 року. Діяв документ до 2012-го. Проаналізувавши нову Стратегію, говорить: "По православній церкві України, де явно писали висновки не професіонали, там по цінностям, де йшлося про те, що створена об’єднана православна церква і це тіпа ще один розкол, ну це був повний бред. Кидається в очі, що сильна сторона в SWOT-аналізі це географічне положення. Це найбільш слабка сторона  взагалі, той хто це писав або не розуміє, або просто списав у когось". На думку Олександра  Хоруженка, міська рада невчасно замовила дослідження - перед виборами Президента, Верховної Ради і місцевими виборами – зараз громада найбільш розбіжна у поглядах на подальший свій розвиток.

Керівник авторської групи, яка виконувала наукову роботу, - Тетяна Васильєва каже: на сайті міськради – робочі файли, які відправили мерії помилково : "Громадськість розглядає версію текстову, яка неостаточна, яка з великою кількістю помилок, неточностей. Ми ще раз вибачаємося за ту помилку, це технічна помилка, це людський фактор. Ми зараз закінчили другу редакцію аналітичної частини, яка врахувала і дві соціології, і результати стратегічних сесій. Ця друга редакція, вона буде оприлюднена і на нашому сайті університету і ми її віддали, скажімо так, у міську раду. Будемо чекати на запрошення на координаційну раду, де будемо доповідати, показувати що уточнилося, які певні моменти змінилися, будемо далі працювати. Не  виключаю, що можлива і третя редакція тому що ми чекаємо наших закордонних експертів, які консультують і якісь певні моменти зміняться".

Отримати коментар від замовника – Сумської міської ради ми намагалися три дні. Спочатку зустріч нам призначали зі співголовою координаційної ради Андрієм Барановим, потім з в.о. начальника Управління стратегічного розвитку Оксаною Кубрак. Двічі ці зустрічі переносилися, і сьогодні прес-служба міської ради повідомила – посадовці прокоментують наступного тижня.

  Із середини жовтня до кінця листопада 2018 року у Сумах тривали також секторальні стратегічні сесії – зібрання за напрямками, де сумчани окреслювали проблеми, які, на їхню думку, слід найперше вирішувати у різних галузях. Таких сесій відбулось 13. Тоді керівниця проектного офісу Оксана Кубрак, що нині перетворений в управління стратегічного розвитку міської ради, говорила: всі напрацювання за підсумками зібрань, передадуть закордонним експертам – щоб до березня цього року завершити роботу. Зазначимо, «Стратегію розвитку міста Суми на період до 2027 року» як документ - має затвердити міська рада. Опісля її мають почати реалізовувати.