Сумський конструктор пропонує ВМС України легкі боєві судна

17:36, 15 лют. 2019
 
Сумський конструктор пропонує ВМС України легкі боєві судна

Будувати судна для українських воєнно-морських сил пропонує сумчанин Павло Шапошников. Він – конструктор, розробив власну концепцію вітчизняного «Москітного флоту». Майже 40 років Павло Шапошников займається будівництвом і проектуванням морських суден: вітрильних і моторних яхт. За цей час його замовниками були приватні особи та компанії зі США, Об’єднаних Арабських Еміратів, Австрії, Фінляндії, Німеччини та Росії. Говорить Павло Шапошников: 

«Ідея москітного флоту, вона придумана не нами, ні в Україні, ні в Росії. Світ переходить на такий підхід. Тому що будівництво суден, утримання їх – це дуже дорогі заходи. Як ми мучимось з цим корветом єдиним. Ми його вже будуємо багато років і фінансування, немов би, парламент виділив, а насправді ніякого руху немає». 

В основі проекту такого судна - іноземні зразки, говорить Павло Шапошников: 

« Моя ідея полягає у тому, що звести до мінімуму затрати – раз, і друге – час. В країні іде війна. В нас проблеми по Азову, проблеми в Чорноморському регіоні і нам потрібні судна вже зараз. Судна ці мають бути багатоцільовими і багатофункціональними. Для прикладу я вам скажу: у нас зовсім немає суден, які ще за радянських часів називались тральщики, котрі мають завдання пошуку, виявлення мін та їх знищення». 

За словами Павла Шапошникова, НАТО зараз будує саме такі маленькі судна, довжиною 15-16 метрів, вони є багатофункціональними, високошвидкісними, на них можна встановлювати різноманітні системи озброєння. Називають їх «москітами», бо вони як москіти нападають на крупні цілі, пояснює  конструктор: 

« Ми можемо почати будувати їх сьогодні. За базу ми узяли проект суднобудівної кампанії «Дамен», адаптували його до наших умов – проект і саме головне: виготовити перший човен і подати її на ходові випробування я б зміг вже до парламентських виборів. На наступний рік ми могли б виготовити тут, на Сумщині, не менше 10 таких суден». 

У жовтні 2015 року в зону бойових дій на Сході України із Сум поїхала десантно-штурмова машина «КРОКОДИЛ», яку також проектував і виготовляв власним коштом і коштом інших волонтерів Павло Шапошников. Наразі цей броньовик використовується за призначенням.