Книгу про загиблих воїнів у конфліктах ХХ століття презентували у Сумах

17:48, 15 лют. 2019
 
Книгу про загиблих воїнів у конфліктах ХХ століття презентували у Сумах

Книгу про земляків, загиблих в усіх збройних конфліктах на території інших держав у ХХ столітті, презентували у Сумах: «Мартиролог мешканців Сумської області, які загинули у локальних війнах і закордонних збройних конфліктах». Над виданням працювали близько 10 років, говорить його упорядник, учасник бойових дій у В’єтнамі – Олег Корнієнко:

 « Я, свого часу, теж їхав переповнений пафосом інтернаціонального обов’язку, а потім коли я там опинився, я подивився на все уже, тверезо оцінивши реалії. Інформація, яка була тут представлена, вона вся була вивірена. Отут Сергій Іванович Пилипенко присутній, ми по Афганістану розстилали на підлозі величезну карту, повзали по ній і уточняли кожен кишлак, перевал, провінцію, тобто, все це уточнено: частина і так далі, намагались дати максимуму інформації про кожного солдата».

 До книги увійшли історії до цього маловідомих учасників тих війн. Так, у таборі військовополонених Бадабер, що у Пакістані, 26 квітня 1985 року спалахнуло повстання радянських військових. Одним із організаторів його був уродженець села Дмитрівка Великописарівського району Микола Шевченко. Розповідає учасник бойових дій в Афганістані Володимир Щеглов:

 «Ця людина потрапила в полон у 1983 році, а у 1985 році він очолив у Пакистані повстання. У людей було бажання повернутись додому. Як їх там не називали їхніми іменами, змінювали їм прізвища, але вони залишились в душі нашими патріотами».

 Видання вийшло коштом Сумської облдержадміністрації, наклад – 100 примірників.  Їх передадуть бібліотекам Сумщини.