Пацієнтів дитячого відділення онкогематології у Сумах привітали творчі колективи

18:31, 15 лют. 2019
 
Пацієнтів дитячого відділення онкогематології у Сумах привітали творчі колективи

До пацієнтів дитячого відділення онкогематології обласної лікарні завітали творчі колективи нашого міста. У Всесвітній день онкохворої дитини, приїхали аби подарувати гарний настрій дітям та батькам, які наразі перебувають у відділенні.

Сьогодні пацієнти дитячого відділення онкології зібрались у холі, аби побачити – що дня них приготували вихованці Сумського обласного центру позашкільної освіти.

«Я займаюсь сім років балетом та я приїхала радувати цих діток, щоб в них був сенс жити, щоб продовжити своє життя, щоб вони раділи», - розповідає мету свого приїзду у відділення учасниця концерту Беатріс Яворська.


«Так, як ми знаходимось постійно в цих стінах, тому дуже важливо коли приходять і ми посміхаємось, в нас гарні емоції й дітки наші заряджаються позитивними емоціями», - розповіла мама пацієнта відділення Ольга Хомайко.


Сьогодні у відділенні лікується 32 дитини, всього ж в області 155 дітей, у яких виявили онкозахворювання. За словами завідувачки відділенням їх пацієнти дороговартісним лікуванням забезпечені державою.


"У даний час у відділення достатня кількість медикаментів. Це і медикаменти першої необхідності для забезпечення хіміотерапії та дороговартісна й антибіотики, й протигрибкові, протиблювотні. Діти забезпечені 100% замісною терапією. ЗА рахунок благодійних фондів закуповуються дороговартісні медикаменти, які не закуповуються централізовано. І звичайно, недорогі медикаменти для супровджуючої терапії, таблетовані, іноді інфузійні розчини батьку купують за свої гроші. Звичайно, ми дуже раді, святом його важко назвати, з нами розділили багато небайдужих людей", - розповіла завідувачка відділення онкології та гематології Сумської обласної дитячої лікарні Ліана Никитенко.

Про те, з якими проблемами стикаються батьки онкохворих дітей, ми запитали у директорки громадської організації «Батьки онкохворих дітей» Оксани Смольнікової:


«Лікування дітей відбувається за рахунок держзакупівель, за рахунок бюджетних коштів отримувати допомогу матеріальну за рахунок фондів, тобто балансування між різними такими можливостями потребує супроводу соціального і тому дуже важливо, щоб була людина спеціаліст, професіонал своєї справи міг орієнтувати батьків, які потрапили у сферу дитячої онкології й зорієнтували у можливостях фінансової підтримки», - так відповіла Оксана Смольнікова.

Під час круглого столу присвяченому дитячій онкології цього тижня начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій Бутенко цю пропозицію прокоментував так:

«Сьогодні йде трансформація, вторинної й третинної ланки надання медичної допомоги. На сьогодні це вже комунальне неприбуткове підприємство, яке вбачає повне право керівника, вже скасований наказ, який чітко регламентував кількість посад у закладі охорони здоров’я. На сьогодні це абсолютно спокійно, юридично, повноважно, можна це робити. Тому це буде зроблено, тому я не бачу в цьому проблеми».